Utrechtse molens maken kans op grote geldprijs

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Twee Utrechtse molenprojecten maken kans op een grote geldprijs. De Stichting Poldermolen Oudegein en de herbouw van de Wipkorenmolen in Vianen zijn genomineerd voor de Nationale Molenprijs en maken kans op 75.000 euro.
"We hebben allemaal droge voeten, maar wat moet er gebeuren om dat zo te houden?", zegt molenaar Ger Nagtegaal. In de minipolder die ze in Nieuwegein willen aanleggen naast de Poldermolen OUdegein kunnen kinderen leren over de waterhuishouding in Nederland. Met een sluis kan een stukje land onderwater gezet worden en met een rad weer drooggemalen. Nagtegaal: "Het is om inzichtelijk te maken wat de molen doet, en wat de molen ook in het verleden gedaan heeft om het land droog te houden."
Utrechtse molens maken kans op grote geldprijs
Leerlingen van het ROC Midden Nederland hebben het plan gemaakt voor de minipolder die 'Kleine Oudegeinse polder' moet gaan heten. Ze gaan dit schooljaar verder om het klaar te maken zodat het aanbesteed kan worden. Van het sluisje is al en maquette gemaakt. De polder moet er sowieso gaan komen. "Maar als we deze geldprijs winnen, dan gaat het allemaal een stuk sneller", zegt de molenaar. In totaal zullen de kosten voor de aanleg van de polder ongeveer 80.000 euro zijn.
Dit is de maquette van de sluis die uiteindelijk in de minipolder moet komen
Dit is de maquette van de sluis die uiteindelijk in de minipolder moet komen © RTV Utrecht

Wipkorenmolen Vianen

Naast een project in Groningen en een project in Gelderland is ook de Stichting Wipkorenmolen Vianen genomineerd. Al bijna twintig jaar bestaat de wens om de oude molen uit 1691 te herbouwen. Met het geld van de Molenprijs zou de herbouw een stukje dichterbij kunnen komen.
Stemmen kan tot en met zondag 2 oktober. Het is voor de vier projecten sowieso het streven om zoveel mogelijk stemmen te krijgen, want de winnaar krijgt 75.000 euro maar de drie andere projecten krijgen het aantal stemmen uitgekeerd in euro's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.