OM wil werkstraf en jeugddetentie voor tieners na overval supermarkt en bedreigingen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Soest - Het Openbaar Ministerie eist werkstraffen van 60, 120 en 200 uur tegen vier tieners uit Baarn en Soest, die worden verdacht van een reeks gewelddadige misdrijven in hun woonplaatsen. Drie van hen worden verdacht van een overval op de Boni-supermarkt in Soest, twee jaar geleden. Ze waren 15, 16 en 17 jaar oud toen ze op 31 oktober 2020 het personeel met een hamer en een mes bedreigden.
Twee van de jongens uit Baarn persten volgens het OM in Baarn, Soest en Soestdijk meerdere mannen af met wie zij via internet afspraakjes hadden gemaakt, door zich voor te doen als meisjes. De mannen werden gefilmd, terwijl zij werden uitgescholden voor pedo en viezerik. Een van de slachtoffers werd met een mes bedreigd en moest zijn portemonnee en telefoon afgeven. Terwijl er stekende bewegingen in zijn richting werden gemaakt, kreeg de man te horen dat er een vuurwapen zou worden gepakt als hij niet zou meewerken.
Een ander slachtoffer werd in een wurggreep genomen en tegen zijn hoofd gestompt, terwijl de verdachten dreigend naar hem zou hebben geroepen dat hij een vuile pedo was die afspraakjes maakte met minderjarige meisjes.
Naast werkstraffen van respectievelijk 120 en 200 uur eist de officier van justitie ook grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie tegen deze twee jongens. Ze komen onder toezicht en begeleiding van jeugdzorg, moeten een zinvolle dagbesteding zoeken en mogen geen contact met hun medeverdachten en de slachtoffers zoeken. Een van hen moet een eerdere voorwaardelijke werkstraf van 50 uur nu alsnog uitvoeren.

Overval

De andere twee verdachten uit Soest, worden beide verdacht van de overval op de Boni-supermarkt. De overvallers joegen de twee aanwezige medewerkers de stuipen op het lijf. Ze sloegen met een hamer op het deksel van de kassalade, pakten bij de servicebalie pakjes sigaretten uit kast en verlieten met hun buit in een big shopper de supermarkt. Tegen de twee Soesters eist het OM vergelijkbare straffen. De zwaarste eis is voor een jongen die ook nog schuldig zou zijn aan autodiefstal en mishandeling.
De rechtbank neemt drie weken de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op dinsdag 27 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.