Nieuwegeiners verdeeld over komst vluchtelingenschip

Aan deze kade in de wijk Merwestein komt het schip te liggen
Aan deze kade in de wijk Merwestein komt het schip te liggen © RTV Utrecht
Nieuwegein - Wat dé Nieuwegeiner van de crisisnoodopvang op een schip denkt? Die mening is niet te vatten. Enkele omwonenden zeggen te vrezen voor hun nieuwe buren, anderen ontvangen de vluchtelingen juist met open armen. Locoburgemeester Marieke Schouten heeft vertrouwen: "Dit is Nieuwegein, ik geloof in onze inwoners."
Dinsdag kwam de gemeente Nieuwegein met het nieuws vanaf november 100 vluchtelingen op te willen vangen. Niet in een sporthal, maar op een klein cruiseschip. De locatie waar de opvang vier maanden zou liggen, maakte de tongen los. De reden: het schip zal tegenover een grote middelbare school komen te liggen.
Nieuwegein reageert verdeeld op komst opvangschip

Middelbare school ziet het als een kans

Vanuit die school, het Cals College, komen overigens juist positieve geluiden. Rector Jeroen Kwaaitaal ziet het namelijk als een kans. "We hebben als samenleving iets met elkaar op te lossen. En dan maakt het niet uit dat de opvang naast onze school zal liggen. Dit is voor onze leerlingen een kans om te zien hoe de wereld eruit ziet."
Hij kan zich voorstellen dat ouders zorgen zouden kunnen hebben, maar hoopt die weg te kunnen nemen. "Stel nou dat je kind in de les zit bij maatschappijleer of aardrijkskunde. Dan hebben we het óók over migratiestromen. Maar het komt bij een tiener veel beter binnen als we bijvoorbeeld een vluchteling - die Nieuwegein woont - uit te nodigen om te vertellen over zijn leven."
Wat nou als jij zélf op de vlucht zou zijn? Dan wil je toch ook dat een ander land iets voor je doet?
Nieuwegeinse in CityPlaza
In winkelcentrum CityPlaza reageren inwoners verdeeld. "Nee, ik ben niet blij dat ze hier komen", geeft de een aan. "Zij krijgen zomaar alles, lijkt het wel. Nou, als je ziet hoe het in Wijk bij Duurstede verliep de afgelopen tijd... Dan denk ik: moet dat hierheen komen?"

Reacties waren verwacht

Toch is de teneur op straat: we moeten gewoon iets doen om deze mensen te helpen. "We kunnen ze toch niet buiten laten slapen?", zeggen twee tieners. "Ja", zegt een dame op een bankje, "wat nou als jij zélf op de vlucht zou zijn? Dan zou je toch ook willen dat een ander land iets voor je doet? Ik duim dat het goed gaat, zodat tegenstanders zien dat het heus prima kan verlopen."
Op dit schip wil de gemeente Nieuwegein 100 vluchtelingen opvangen
Op dit schip wil de gemeente Nieuwegein 100 vluchtelingen opvangen © Gemeente Nieuwegein
Locoburgemeester Marieke Schouten verwachtte al zulke gemengde reacties. Rondom de asielcrisis lopen de meningen immers bijna altijd uiteen, weet ze. "Maar als ik kijk naar hoe Nieuwegeiners Oekraïners hebben omarmd, hoop ik: dat gaat dit najaar ook gebeuren met de nieuwe vluchtelingen."

'Rauw op m'n dak'

Gisteravond zijn omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. De bewoners van het appartementencomplex - waar het opvangschip bijna direct naast zou komen te liggen - zeggen anoniem niet te spreken te zijn over de gang van zaken. "Nee, dat het echt náást me komt, dat komt nogal rauw op m'n dak."
Eén bewoner zegt bang te zijn hoe het met de vrouwelijke bewoners zal vergaan. "Als er alleen maar alleenstaande mannen op dat schip komen... Nou, dan vraag ik me af hoe dat hier zal vergaan. Ik ga in ieder geval op zoek naar pepperspray, denk ik."

Zorgen wegnemen

Het opvangschip za1 in november aanmeren aan de kade in de wijk Merwestein. Het idee is om 'm daar minstens vier maanden te laten liggen. De gemeente zegt er alles aan te doen om de zorgen bij inwoners weg te nemen. "We blijven met ze in gesprek gaan. Daarom hebben we het schip ook niet 'ineens' laten komen, maar duurt het nog een paar maanden."
De gemeente laat weten dat het schip de komende tijd nog gebruikt wordt voor vakanties, maar dat ze in de tussentijd al wel bezig zijn met de voorbereiding. In oktober komt het definitieve plan over het schip naar buiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.