Pyramide van Austerlitz opgenomen in Canon van Nederland

© Canon van Nederland
Woudenberg - De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg is opgenomen in de Canon van Nederland. Het monument wordt gebruikt in het verhaal bij het venster over Napoleon Bonaparte.
De Canon van Nederland is een lijst van vijftig hoofdstukken waarin de Nederlandse geschiedenis wordt verteld. De piramide staat symbool voor de Franse tijd. Volgens Anne Burgers van het Nederlands Openluchtmuseum laat de piramide zien dat de Fransen veel invloed hebben gehad. Zo heeft Napoleon bijvoorbeeld het bestuur en de rechtspraak gemoderniseerd, maar ook het metrisch systeem ingevoerd waardoor we nu praten over meters en kilo's.
De Pyramide van Austerlitz staat op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug en is 36 meter hoog. Het monument werd in 1804 door het Franse leger gebouwd als eerbetoon aan Napoleon.

Piramide van Gizeh

De piramide in Woudenberg is geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte. De opdrachtgever was de Franse generaal Auguste de Marmont, hij heeft de piramide laten bouwen zodat zijn soldaten zich niet zouden vervelen. "De Franse soldaten werden door Napoleon gestuurd om Nederland te bezetten", legt Burgers uit. "Maar nadat ze hun oefeningen hadden gedaan hadden ze niets meer te doen. De generaal had toen bedacht om zo'n piramide te bouwen zodat ze een beetje bezig bleven."
De Marmont heeft de piramide in de 18e eeuw zelf ook gezien tijdens de Egyptische veldtochten van Napoleon. "Dit is echt een overblijfsel uit de Franse tijd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.