Utrechtse bakkerij Wammes baalt van torenhoge energierekening: 'Het is kielekiele, maar we blijven positief'

Vader en zoon Wammes.
Vader en zoon Wammes. © RTV Utrecht
Utrecht - Een groot deel van de ambachtelijke bakkers staat volgens brancheverenigingen op omvallen door de torenhoge energietarieven. Ook bakkerij Wammes in de Utrechtse binnenstad heeft veel last van de alsmaar stijgende kosten. En dan moet de bekende zaak ook nog verhuizen binnenkort. "Het is kielekiele, er moeten verder niet al te gekke dingen gebeuren. Maar we blijven positief."
Niet alleen de energie, alles is duurder geworden. "Boter, eieren, noten, graan, room, noem het maar op", zegt eigenaar Everim Wammes. De laatste tijd staat hij zelf weer in de zaak, die hij heeft overgenomen van zijn vader Peter Paul. "Er viel een medewerkster weg en om de kosten te drukken, vervang ik haar."
Bakkers worstelen met hoge energierekening
Zoals het een bakker betaamt is Wammes junior vanmorgen al vroeg uit de veren. Terwijl hij bitterkoekjes stampt voor zijn vermaarde chipolatataart rekent hij de energierekening voor. "Ik ben nu 1600 euro in de maand kwijt aan gas en stroom, vorig jaar was dat 800 euro." En met 1600 per maand heeft hij nog 'geluk'. "We konden net op tijd een vast energiecontract krijgen. Anders was de maandelijkse rekening uitgekomen op 2400 euro."
Peter Paul Wammes, een klant en Everim Wammes.
Peter Paul Wammes, een klant en Everim Wammes. © RTV Utrecht

Taarten en soesjes duurder

Klanten van Wammes merken de prijsstijgingen. Twee jaar geleden kochten ze de chipolatataart van de bakkerij nog voor 22,50 euro, nu is dat 27,50. De 'ouderwetse' gebakjes zijn gemiddeld met zo'n 50 cent gestegen, voor de soesjes geldt hetzelfde.
'Niet beknibbelen op kwaliteit en service' (07.40 uur)
De echte liefhebbers malen er niet om. "Ik heb het geluk dat ik het kan betalen en heb het er ook voor over", vertelt een vroege klant. Beknibbelen op kwaliteit en service is hoe dan ook uit den boze voor Wammes. "Als je maar genoeg liefde in je product legt, komen er altijd mensen. Je moet zorgen dat je iets maakt waar mensen voor terugkomen."

Verhuizing

Los van de prijsstijgingen heeft de Utrechtse bakker toch al een spannende tijd achter de rug. De huur aan de Lange Jansstraat werd stopgezet en Wammes moest op zoek naar een nieuwe plek.
"Daar heb ik wel buikpuin van gehad, maar gelukkig hebben we een nieuwe locatie gevonden aan het Smaragdplein. In november gaan we daar open. Veruit de meeste klanten zijn positief, al is het voor mensen in de buurt wel jammer. Er blijven alleen maar ketens over in het centrum. Gelukkig kunnen we ook bezorgen. Dat doen we met alle liefde."
Wammes en klanten over de verhuizing (08.40 uur)
De bakkerij gaat weg uit de Utrechtse Lange Jansstraat.
De bakkerij gaat weg uit de Utrechtse Lange Jansstraat. © Wammes

Maatregelen

In Nederland is 85 procent van de bakkerijen industrieel. Zij bakken voor de supermarkten. De overige 15 procent zijn ambachtelijke bakkers en vooral die dreigen op de fles te gaan. Brancheverenigingen roepen het kabinet op tot maatregelen en steun. "Er moet een plafondprijs komen op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne", zegt Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Bakkerijen (NVB).
Hij vindt dat de overheid de consequenties moet dragen van de actie die zij hebben ondernomen na het uitbreken van de oorlog. "Met een plafondprijs, zoals die ook in Duitsland en Frankrijk geldt voor het intensieve bedrijfsleven, wordt de gasprijs vastgezet en worden prijsstijgingen ondervangen."
Ook de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) bepleit een prijsplafond voor energie. Daarnaast zou het verlagen of afschaffen van de belastingheffing op elektriciteit en gas een mogelijkheid zijn, zegt directeur Marie-Hélène Zengerink. "Over de energieprijzen worden belastingen geheven. Dat is 45 tot 48 procent van de rekening. Dat verdwijnt in de staatskas. Deze belastingheffing zou de overheid ook kunnen verlagen of afschaffen."

Bezorgd

De NBOV is bezorgd over de toekomst van ambachtelijke bakkers. "Wij krijgen al berichten van bakkerijen die ermee willen stoppen. De grondstoffen zijn duurder, het is moeilijk om personeel te vinden en dan is er voor veel bakkerijen ook nog het probleem van opvolging. Ik hoorde een verhaal van een bakkerij die een opvolger had gevonden, maar die is afgehaakt vanwege de energieprijzen. Je zou kunnen zeggen dat die hoge kosten nu de nekslag zijn."
De branchevereniging vindt daarnaast dat bakkerijen een belangrijke rol vervullen als het gaat om levendigheid. "Daar moet ook over nagedacht worden. Als de bakker verdwijnt, komen er minder mensen in een dorpskern en verdwijnen er meer winkels."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.