Nieuwegein wil 15 miljoen steken in snelle metro naar Utrecht: 'Aanleg Merwedelijn is cruciaal'

Het gemeentehuis van Nieuwegein.
Het gemeentehuis van Nieuwegein. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Nieuwegein - Nieuwegein wil meebetalen aan de mogelijke aanleg van de Merwedelijn. De gemeente is bereid 15 miljoen euro bij te dragen aan de metrotramlijn, waarmee je in een kwartier van het centrum van Nieuwegein naar Utrecht Centraal zou moeten kunnen komen. "De Merwedelijn is een belangrijke oplossing om onze stad bereikbaar te houden", zegt verantwoordelijk wethouder Ellie Eggengoor (VVD).
De stad en de provincie Utrecht pleiten al langer voor de Merwedelijn, die grotendeels ondergronds moet worden aangelegd. De Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk vindt de verbinding onder meer belangrijk voor de bewoners van de nieuwe wijk Merwedekanaalzone. "We willen veel woningen bouwen en tegelijkertijd onze stad leefbaar houden", zei ze eerder.
We hebben de Merwedelijn nodig om woningen te kunnen bouwen
Ellie Eggengoor, wethouder Nieuwegein

Files, files, files

Ook Nieuwegein brengt de woningnood als argument naar voren. Wethouder Eggengoor: "We hebben de Merwedelijn nodig om de woningen te kunnen bouwen, waar zo'n grote behoefte aan is. Zonder deze investering in een sneller ov zal de regio Utrecht vastlopen. Dan krijg je busfiles, fietsfiles en autofiles, en dat kost nog meer geld."
Volgens haar kan de A12-zone, grondgebied rond de snelweg waar onder meer woningen moeten komen, "überhaupt niet worden ontwikkeld zonder de Merwedelijn". "Het ov moet in de hele regio een volwaardig alternatief worden voor de auto. Niets doen of pappen en nathouden is geen optie."
Wethouder Eggengoor.
Wethouder Eggengoor. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Kijkend naar gemeenten van gelijke omvang komt Nieuwegein veel ov te kort, vindt de wethouder. "De Merwedelijn is de enige mogelijkheid voor een snelle verbinding. Met een busbaan ga je het niet redden. Van Houten naar Utrecht Centraal reizen duurt 9 minuten en van Nieuwegein centrum naar Utrecht 21 minuten. Dat is niet snel genoeg."
De al bestaande sneltramverbinding in Nieuwegein kan worden gebruikt voor de aanleg van de Merwedelijn. In Utrecht zou de verbinding dan ondergronds moeten gaan.

Flink bedrag

De aanleg van de Merwedelijn zal naar schatting in totaal zo'n 1 tot 2 miljard euro gaan kosten. Een bijdrage van 15 miljoen euro lijkt dan een schijntje, maar volgens een woordvoerder van de gemeente is het voor Nieuwegein “een flink bedrag". De gemeenteraad moet dan ook nog instemmen met het voorstel van het college.
Toch is het de vraag of de Merwedelijn er echt zal komen. De gemeente en provincie Utrecht willen ook een duit in het zakje doen, maar het grootste deel zal van het Rijk moeten komen. Dat geldt overigens ook voor de andere investeringen in het openbaar vervoer in de regio Utrecht.

Onderhandelen met Den Haag

Er zal dus onderhandeld moeten worden met Den Haag. Het is aannemelijk dat ook andere projecten daarbij om de hoek komen kijken, meent politiek verslaggever Marc van Rossum. Hij legt uit: "Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf eerder aan dat zij wil dat Utrecht snel gaat bouwen in polder Rijnenburg. Door het verzet van Utrecht gebeurt in die polder al jaren niets. In de onderhandelingen met Den Haag zal dit zeker een issue zijn. De minister zal garanties willen dat er werk wordt gemaakt van grootschalige woningbouw in de polder."
De Merwedelijn.
De Merwedelijn. © RTV Utrecht
Een ander pijnpunt is volgens Van Rossum de opwaardering van de snelwegen A12 en A27 rond Utrecht, ook wel ‘de bak bij Amelisweerd’. "De aanpak van die wegen was eerder al eens onderdeel van onderhandelingen over mobiliteit tussen het Rijk en de regio Utrecht. Utrecht wilde graag een tram van Utrecht Centraal naar De Uithof."
Hij vervolgt: "De stad en regio stemden in met de aanpak van de snelwegen en verbreding van de bak bij Amelisweerd in ruil voor honderden miljoenen voor de Uithoflijn. Nadat het geld voor de tram uit Den Haag was ontvangen, keerden de stad en regio zich tegen de verbetering van de snelwegen rond de stad."
Van Rossum concludeert: "Het is niet ondenkbaar dat die opwaardering van de snelwegen nu opnieuw onderdeel van de onderhandelingen met stad en regio zijn, waarbij ze in Den Haag de draai van Utrecht vast niet vergeten zijn."

Eerder subsidie misgelopen

Eerder kreeg een plan van de gemeente en provincie Utrecht voor onder meer een bovengrondse Merwedelijn overigens nul op het rekest in Den Haag. De subsidieaanvraag voor toen twee miljard euro was volgens de commissie die 'm beoordeelde "prematuur". Oppositiepartijen in zowel de gemeenteraad als de Provinciale Staten waren kritisch op het mislopen van de pot geld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.