Naderende hoosbuien kunnen tot vissterfte leiden: 'Het is een drama'

© Pixabay
Houten - Dat er na een lange periode van droogte nu meerdere dagen achtereen regen valt, is volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden niet alleen positief. De naderende hoosbuien brengen ook nare gevolgen met zich mee.
De korte, hevige regenval die komende dagen verwacht wordt, vormt namelijk een risico voor de waterkwaliteit. "Hoosbuien zorgen ervoor dat vuil als hondenpoep en zwerfafval van de droge straten het water instroomt", legt een woordvoerder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit. "Maar ook uitlaatgassen die zijn neergedaald op de straten spoelen zo sloten en grachten in."
Wanneer die viezigheid in één keer het water ingaat, kunnen vissen daar flink onder lijden. "En die hebben het al zo moeilijk. Niet alleen omdat het water vrij warm is en er weinig zuurstof in zit, maar ook omdat het nu vervuild wordt. Het is een drama. We hebben het hier niet over mogelijk één of twee dode vissen, maar over eventuele massale sterfte. Meerdere tientallen dus."

Extra alert

Mensen die dode of naar adem happende vissen zien, worden daarom opgeroepen het hoogheemraadschap te bellen. "Ruim het vooral niet zelf op, dat doen wij. En vissen die ademnood hebben, kunnen we door extra water door sloten en rivieren te laten doorstromen toch redden. Dat water is zuurstofrijk en kan ze helpen overleven."
Ondanks dat er al een paar stevige buien over de provincie trokken, werden nog geen noodsituaties gemeld. "Maar we zijn wel extra alert, ook omdat andere waterschappen, bijvoorbeeld in Gelderland en Limburg, er al wél mee te maken hebben."
Vooral de wateren in stedelijk gebied, denk aan kleine plassen of grachten, zijn gevoelig voor de dreigende situatie. En wat in de ideale wereld, na een periode van droogte, beter zou zijn? "Het liefst heb je een tijdje langdurige en meer geleidelijke neerslag. Maar goed, het regent weer eens, daar zijn we vooral ook heel blij mee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.