Grote kans dat je de giftige wolfspin ziet bij de Nationale Spinnentelling: 'Maar vrees is niet nodig'

© Fleur Baxmeier.
Provincie Utrecht - 'Het aantal giftige valse wolfspinnen is in vier jaar tijd vertienvoudigd' en 'Giftige spin rukt op: dubbel zo vaak gezien - vooral in Nijmegen, Arnhem en Utrecht'. Zo maar een greep uit de verhalen die deze week over het beestje met acht poten verschenen in het nieuws. Qua timing, met de Nationale Spinnentelling die vandaag begint, kon het haast niet ongelukkiger zegt spinnenkenner en bioloog Jinze Noordijk van het EIS Kenniscentrum Insecten. "Het is echt sensatiezoekerij: álle spinnen zijn giftig."
Hij hoopt dan ook dat mensen vandaag en morgen gewoon spinnen gaan tellen en niet zijn geschrokken van de berichten die volgens hem uit zijn verband zijn gerukt. "Alles bijt, ook als je het hebt over een libelle, mier of bijvoorbeeld sprinkhaan. Zo'n wolfspin kan ook bijten, maar dat is echt niet erg. Het is wél een soort die iets assertiever is. Maar spinnen zijn eigenlijk bang voor mensen. Ze laten zich dan vallen of kruipen in een gaatje."
Peter van Helsdingen is het met zijn collega eens. Ook hij is spinnenkenner en verbonden aan het EIS. "De wolfspin is niet zo gevaarlijk. Zoals elke spin kun je hem met je handen oppakken. Hij kan alleen wel door je vel heen bijten, maar dat is vergelijkbaar met een wespensteekje. Ik ben veel gewend wat spinnen betreft, maar veel mensen hebben een vertekend beeld van de beestjes. Totaal onnodig, die vrees is niet nodig."

Voor de tiende keer

De Nationale Spinnentelling, in te voeren via tuintelling.nl, wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, maar echt bekend, is het event nog niet. Er zijn honderden tellers volgens Noordijk en daar mogen wat hem betreft nog veel meer bij. Maar dat voor elkaar krijgen, blijkt lastig. "We zijn heel erg afhankelijk van aandachtmomenten in de media. Op die momenten zie je honderden tellers erbij komen."
Van Helsdingen kijkt er iets positiever tegenaan en merkt op dat het na wat mindere jaren toch de goede kant opgaat. "Via de website waarneming.nl kan men allerlei vondsten melden. Daar zie je meer en meer gegevens van vogels en planten binnenkomen, maar óók van spinnen. Mensen gaan meer dingen melden en dat is leuk. Daaruit blijkt dat de interesse breder wordt. Ik vind dat écht heel leuk."

Hoe kun je een spin vinden?

Maar hoe ga je nou het beste op onderzoek uit als je meedoet? Volgens Noordijk is het antwoord op die vraag heel simpel. "Als je heel rustig loopt, zie je al heel veel. Niet alleen spinnen in webben, ze wandelen ook gewoon op de grond. En op sommige muren kunnen bijvoorbeeld springspinnen rondlopen. Het is gewoon een onderdeel van onze fauna. Vlinders zie je bijvoorbeeld makkelijker omdat ze zo fladderen en fleurig zijn, maar spinnen zijn er ook. Veel meer dan je denkt!"
Volgens de bioloog is een goede zaklamp wel nodig als je op spinnenjacht gaat. "Daarmee kunnen de oogjes van de wolfspinnen oplichten. Je ziet daarmee ook spinnen die er overdag niet zijn, zoals de platte wielwebspin."
© Yvette van den Berg

Valse wolfspin

De afgelopen twee jaar waren de meest geziene spinnen bij de jaarlijkse telling de kruisspin, de grote trilspin en de venstersectorspin. Maar het kan zomaar zijn dat de valse wolfspin, die de laatste week dus veel in het nieuws is, de top drie binnen dendert. Noordijk: "De kans is behoorlijk groot dat mensen hem in de tuin gaan zien. Momenteel is hij in elke provincie gezien, behalve in Flevoland. De populatie neemt toe."
Collega-bioloog Van Helsdingen is het daar helemaal mee eens en acht de kans ook groot dat er een valse wolfspin gevonden gaat worden. "Hij loopt niet in de tuin, maar in je huis. Er staat een aantal soorten op de zoekkaarten die dit weekend gebruikt worden, maar je kan zelf ook iets zien en die dan toevoegen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.