Wieldempers voor IJsselsteinse pieptram, maar geluidsoverlast nog niet voorbij

© RTV Utrecht
IJsselstein - De piepende trams in IJsselstein piepen sinds kort minder. Dat zegt de provincie, die zogenoemde wieldempers heeft laten plaatsen.
Al anderhalf jaar klagen IJsselsteiners steen en been over het piepende geluid van de tram. "Als om half 6 de eerste tram met dat snerpende geluid door je voortuin gaat, zit je rechtop in je bed", zei wethouder Peter Bekker in juni 2021. Meerdere keren dacht de provincie, die verantwoordelijk is voor de tramlijn, een oplossing te hebben, maar het schelle geluid bleef telkens terugkeren.

Nieuwe oplossing

Nu wordt een nieuwe oplossing geprobeerd. Vorige week is begonnen met het plaatsen van wieldempers. Volgens de provincie zijn de eerste resultaten positief, al erkent de provincie ook dat het piepende geluid nog niet volledig verdwenen is. Binnenkort moeten alle trams zo'n demper hebben. Of buurtbewoners ook al minder geluidsoverlast ervaren, is niet bekend.
De gemeente IJsselstein trok vorige maand nog aan de bel bij de provincie. "Zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat horen bewoners acht keer per uur het schelle piepende geluid. Ons geduld is op."
Vooral rond de Praagsingel, tramhalte Binnenstad en de Weegbree is de overlast groot. Buurtbewoners omschrijven het geluid alsof iemand met zijn nagels over een krijtbord krast.
Volgens de provincie ligt de oplossing niet alleen bij de wieldempers. Ook weeromstandigheden zouden een rol spelen, net als de rijstijl van de trambestuurders. De manier waarop zij optrekken en de tram laten uitrollen heeft ook invloed op het geluidsniveau. Daarom worden binnenkort met de Qbuzz-bestuurders afspraken gemaakt over hun rijgedrag in bepaalde bochten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.