Geen evenementen in Utrechts Wilhelminapark: 'Gotspe dat wij nu de dupe worden'

© RTV Utrecht / Joost van den Berg
Utrecht - In het Wilhelminapark in Utrecht vinden voorlopig geen evenementen plaats. Dat betekent dat er voor de Singelloop, Urban Walk en het Magic Circus een andere oplossing moet worden gevonden, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.
Eerder oordeelde de voorzieningenrechter al dat het bierfestival Mout niet in het monumentale park mocht plaatsvinden. Naar verwachting zouden dagelijks 1800 bezoekers dat feest bezoeken. Maar de Stichting Wilhelminapark en omwonenden maakten bezwaar tegen het evenement.
Ze vonden het park niet geschikt voor zulke festivals en vreesden dat de monumentale bomen en het grasveld beschadigd zouden raken. De rechter gaf hen gelijk. "Alles afwegend weegt het commerciële belang minder zwaar dan het belang om schade aan het park te voorkomen", aldus de rechter. Het bierfestival werd door de organisatoren in overleg met de gemeente daarna in allerijl verplaatst naar het Berlijnplein, waar het dit weekend plaatsvindt.

Voorlopige voorziening

In de zaak van het bierfestival ging het vanwege de haast om een voorlopige voorziening. In dat geval doet de voorzieningenrechter in een apart proces een voorlopige afspraak. Het bezwaar van Stichting Wilhelminapark en omwonenden moet dan ook nog worden behandeld.
"In afwachting van het bezwaar hebben we als gemeente besloten om deze drie evenementen daar niet plaats te laten vinden", zegt een woordvoerder. Wel zegt de gemeente dat de Singelloop, Urban Walk en het Magic Circus op een andere locatie kunnen doorgaan. Volgens de woordvoerder zijn er naast de bovengenoemde drie evenementen de komende tijd geen andere evenementen gepland in het park.

Verrassende oplossing

Magic Circus noemt het in een reactie "schokkend" dat het circus dit jaar niet in het Wilhelminapark mag staan. Het circus treedt al decennia op in verschillende wijken in de stad, waaronder dus ook het park. "Het is een gotspe en zeer betreurenswaardig dat wij als wijkgericht evenement nu de dupe worden van deze voorlopige voorziening."
Het circus zegt nu te overwegen om als protestactie één dag gratis een aantal circusvoorstellingen te geven in het Wilhelminapark. Ook willen ze met juristen bekijken welke gevolgen het schrappen van de voorstellingen in het park heeft. "Daar zou weleens een heel verrassende oplossing uit voort kunnen komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.