Nooit meer natte voeten: kunstwerk markeert cruciale dam bij Wijk bij Duurstede

© ANP
Wijk bij Duurstede - In Wijk bij Duurstede is een kunstwerk onthuld dat de afdamming van de Rijn symboliseert. Dit was 900 jaar geleden een gebeurtenis met ingrijpende gevolgen voor een groot deel van Nederland.
De 465 lange dam was een voorwaarde om de grote moerassen te kunnen ontginnen in het stroomgebied van de Rijn, waaronder Langbroek. Het maakte landbouw en bewoning mogelijk in een groot deel van Midden-Nederland en overstromingen waren verleden tijd. Het Kromme Rijngebied zoals we dat nu kennen had er zonder de dam heel anders uitgezien.
Het kunstwerk herinnert aan de geschiedenis van twee verdwenen monumenten, die nauw met elkaar waren verbonden. Dat zijn de Rijsdijk (Kromme-Rijndam) uit 1122 en de duikersluis uit circa 1465. Deze zijn in de huidige Lekdijk verborgen.
"Het kunstwerk staat precies op de plek waar vroeger een duikersluis was in de dam en waar een peilhuisje op de dam stond", licht wethouder Wil Kosterman toe. "Het is geweldig dat het kunstwerk, dat doet denken aan het voormalige peilhuisje, deze geschiedenis nu zichtbaar maakt. Zowel voor onze inwoners als voor de vele bezoekers die naar Wijk bij Duurstede komen. Hier is de oorsprong van de Kromme Rijn. Wat weinig mensen weten, is dat dit dé plek is, waar de Lek begint. Daarover kan nu geen misverstand meer bestaan."
Er is ook een boek verschenen over de afdamming: De dijk bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen. Daarnaast is een speciale tarwewijn gebrouwen: De Dikke Dam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.