Tbs-behandeling van bejaarde moordenaar Baarns echtpaar onmogelijk door hersenaandoening

Het huis in Baarn waar het vermoorde echtpaar woonde.
Het huis in Baarn waar het vermoorde echtpaar woonde. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Baarn - De man die 23 jaar geleden het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller vermoordde, krijgt geen tbs-behandeling meer. Het geheugen van de inmiddels 78-jarige Paul de R. is door vasculaire dementie dusdanig achteruit gegaan dat de therapieën die hij kreeg voor zijn stoornissen niet meer werken. De R. zou daarom in een ander soort instelling ondergebracht moeten worden. Dat werd vandaag besproken in de Utrechtse rechtbank, die moet beslissen over de verlenging van de tbs.
De nu 78-jarige Paul de R. werd in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij was een huisvriend van het echtpaar, dat sinds 1999 werd vermist. De R. woonde in hun huis en beschikte over hun geld. In de omgeving vertelde hij dat zij in het buitenland verbleven. Vier jaar na hun verdwijning werden de stoffelijke resten van Hans en Ria gevonden in de Baarnse kinderboerderij waar Paul de R. beheerder was. Paul de R. werd door de rechtbank in Utrecht tot levenslang veroordeeld. Na psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum werd hij in hoger beroep deels ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Boerenknecht

De R. zit sinds 2014 in de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen. Net als bij de vorige verlenging twee jaar geleden maakte hij vandaag een broze indruk in de rechtszaal, maar zijn toestand zou minder hard achteruit zijn gegaan als toen werd verwacht. Hij mompelde zacht dat het hem in de Groningse tbs-kliniek op zich goed bevalt. Hij wordt daar goed verzorgd en doet nog elke dag klusjes op de boerderij van de instelling. "Niet meer zo zwaar als vroeger, maar ik wil er wel mee doorgaan", zei hij. "U bent heel lang boerenknecht geweest, dus u moet daar wel goed in zijn", merkte de voorzitter van de rechtbank op.
De R. wil zelf graag weer therapie voor zijn autisme, maar dat zit er door zijn hersenaandoening niet meer in. Kleine bloedingen hebben teveel schade in zijn hoofd aangericht. Het gaat volgens een psycholoog van de kliniek nu nog redelijk goed, ondanks zijn ziekte. Maar als het slechter gaat, kan de Van Mesdag-kliniek niet meer de noodzakelijke zorg geven. Er wordt al langer gekeken naar een passende vervolgkliniek, maar die is om onduidelijke redenen nog niet gevonden.

Proefverlof

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank de tbs van Paul de R. met twee jaar te verlengen. Door verschillende psychische stoornissen is het gevaar op herhaling hoog en moet hij in een instelling met blijvende intensieve zorg en een hoog beveiligingsniveau verblijven. "Dat geeft meer rust voor meneer zelf. En de kliniek en de zijn directe omgeving houden hem goed in de gaten", stelde de officier van justitie.
Advocaat Van der Goot vroeg de rechtbank om de tbs van Paul de R. met een jaar te verlengen en te starten met een proefverlof. Op die manier wordt duidelijk hoe zijn cliënt reageert op prikkels van de buitenwereld en kan worden bekeken of er een "lichter regime" voor hem mogelijk is.
Het stuit de advocaat tegen de borst dat de overheid geen geschikte plek vindt met geriatrische zorg voor verouderende tbs'ers. "Ik vind niet dat je in een tbs-kliniek je dagen moet slijten, zeker als daar geen behandeling plaatsvindt", merkte hij op. Paul de R. mompelde aan het slot van de zitting dat hij toch eigenlijk ook wel wil verhuizen naar een ander soort instelling.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om te beslissen of de tbs van De R. met één of twee jaar wordt verlengd. De uitspraak staat gepland op maandag 26 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.