Utrechtse brandweermensen willen langer dan 20 jaar kunnen uitrukken en voeren actie

De Utrechtse brandweer
De Utrechtse brandweer © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Na 20 jaar zijn brandweermensen verplicht om te stoppen met 24-uursdiensten en moeten ze zich omscholen voor ander werk. Maar dat willen velen helemaal niet. Ze willen de keus hebben om hun werk te blijven doen, en dus is tijd voor actie vindt de Utrechtse brandweer.
Vandaag hangen spandoeken bij de brandweerkazerne in de wijk Tolsteeg en vanmiddag gaat de brandweer even langs bij de directie van de Veiligheidsregio Utrecht. Ze willen duidelijk maken dat de plicht om te stoppen met werken bij de brandweer afgeschaft moet worden. Tom Wagenmans werkt al 16 jaar bij de brandweer als plaatsvervangend ploegleider. "We hebben passie voor dit beroep. Het is zo mooi vanwege de ploeg waar je in zit, de incidenten die je samen meemaakt en dat je altijd weer probeert dat samen tot een goed einde te brengen."
Utrechtse brandweermensen willen langer dan 20 jaar kunnen uitrukken
Hij heeft al een zogeheten loopbaanplan ingediend, omdat dat nu eenmaal moet. "Ik wil de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde volgen. Ik heb ook al gesolliciteerd, maar dat betekent dat ik begin in een nieuw beroep en dan lever ik behoorlijk op salaris in."
Volgens Wagenmans werken in de stad nu zo'n 130 brandweermensen. Als je in 2006 of later bent begonnen bij de brandweer, moet je na 20 jaar uitstromen. "Het risico daarvan is dat een aantal specialismen onder druk komt te staan. Denk aan duiken, ladderwagenchauffeur, ladderwagenbijrijder en gaspakdrager. Dat zijn wel dingen waar we ons zeker zorgen om maken."

Landelijk beleid

Twee jaar geleden trok Wagenmans samen met zijn collega's al aan de bel. Ze dienden een petitie in, maar de VRU gaf er geen gehoor aan. "De directie zegt het landelijk beleid uit te voeren, maar als we kijken naar andere regio's passen ze die regelgeving al aan. Daar laten ze het harde feit van de 20 jaar los en geven ze mensen de gelegenheid langer door te werken. Dat willen wij graag in Utrecht ook."
Met spandoeken voeren de brandweermensen actie
Met spandoeken voeren de brandweermensen actie © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Op het provinciehuis is vandaag overleg over de wens van de brandweermensen. Directie en bestuur van de VRU hebben de koppen bij elkaar gestoken samen met de vakbond. VRU-directeur Carolien Angevaren: "Wij houden ons natuurlijk wel aan de afspraken die wij met de vakbonden en de werkgevers gemaakt hebben. Intussen zijn wij het met de medewerkers eens dat je met de inzichten van nu best nog langer dan 20 jaar zou kunnen uitrukken."

Onderzoek

De VRU houdt dus vast aan het landelijk beleid totdat een onderzoek van de Universiteit van Maastricht is afgerond. Angevaren: "Wil je veilig en lang blijven uitrukken dan moet je wel naar alle aspecten kijken. Fysieke aspecten, mentale aspecten, maar ook naar gender. Wat kun je als man of vrouw nog wel doen. Dat onderzoek loopt nu en dat gaat hele belangrijke inzichten geven hoe we dan wel gezond het pensioen kunnen halen."
Intussen moeten Tom Wagenmans en zijn collega's alsnog omscholen, zolang er geen definitief besluit komt. "Ik wil graag blijven, maar zit wel op hete kolen. Hoe gaat mijn toekomst eruit zien?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.