Gemeenten mogen eigen inwoners meer gaan voortrekken bij toewijzing huis

© Pixabay
Provincie Utrecht - Het moet voor gemeenten makkelijker worden om eigen inwoners die een huis willen huren of kopen in hun eigen gemeente voorrang te geven. Ook moet het makkelijker worden om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren en verpleegkundigen. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft hiervoor een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Starters kunnen vaak in hun eigen woonplaats geen betaalbare woning vinden vanwege de stijgende huizenprijzen, maar ook omdat er flink wordt overboden door met name mensen van buiten de regio. Volgens het ministerie is het voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio juist cruciaal dat mensen in hun eigen dorp kunnen blijven wonen als ze willen verhuizen. Door een herziening van de Huisvestingswet krijgen gemeenten daar straks meer grip op.

Toewijzing

Voorheen was het al mogelijk om 50 procent van de beschikbare huurwoningen toe te wijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Maximaal 25 procent daarvan mag op dit moment worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. In de nieuwe situatie mogen gemeenten voor die volledige 50 procent bepalen hoe zij de ruimte verdelen onder de mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding. Gemeenten mogen zelf ook bepalen wat volgens hen cruciale beroepen zijn.
Met de wijziging van de wet wil het ministerie onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte tegengaan. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen, treedt de wet op 1 januari of 1 juli 2023 in werking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.