Jesper fietst ver om op school te komen, maar: 'Vriendschap is meer waard dan afstand'

© Jesper Bouman
Renswoude - Op steenworp afstand van je middelbare school wonen: voor de één is het werkelijkheid, voor de ander een illusie. Jesper Bouman (12) zat op de basisschool in zijn woonplaats Renswoude, maar moet sinds een jaar vijf dagen in de week op en neer naar Veenendaal. Een afstand van 18 kilometer.
Het past in het plaatje wat het Centraal Bureau voor de Statistiek recent schetste: in de gemeente Renswoude ligt de dichtstbijzijnde middelbare school op gemiddeld 6,6 kilometer afstand. Landelijk fietst de middelbare scholier gemiddeld 2,3 kilometer om de fietsenstalling van het voortgezet onderwijs te bereiken.
Hoewel Jesper dus elke dag sowieso een uur op de fiets zit, komt 'zeuren' dan wel 'mopperen' niet in zijn woordenboek voor. "Het is niet erg. Ik heb een e-bike, dus ik word ook een beetje geholpen." En bij regen? "Ook niet erg, kan gebeuren."

Alleen of samen?

Jesper is net begonnen aan zijn tweede jaar op het gymnasium. Een niveau dat hij niet op een school in Renswoude kon volgen. Vandaar dat hij uitweek naar het Christelijk Lyceum Veenendaal. "Gelukkig had ik daar ook al een deel van mijn basisschooltijd gezeten. Ik kende er dus al wat mensen."
Daarbij is hij niet de enige die ver fietst om op school te komen. "Ik heb meer klasgenoten die uit Renswoude komen. Soms gaan we dus samen. Maar stiekem fiets ik het liefst alleen. Ik ben niet zo'n prater."

Goed plannen

Ondanks het feit dat Jespers e-bike hem helpt sneller op het schoolplein te komen, heeft hij soms moeite met op tijd komen. "Maar gelukkig gaat de school daar best soepel mee om. En als je je reis gewoon goed plant, kom je perfect op tijd!"
Jesper zal nog sowieso vier jaar heen en weer moeten voordat zijn tijd op het CLV erop zit. Als er in de tussentijd toch nog een middelbare school zou komen, zou hij dan tussendoor wisselen? "Nee, ik vind vriendschap nu meer waard dan afstand."

In de provincie Utrecht spant de gemeente Oudewater met gemiddeld 7,4 kilometer afstand de kroon. Lopik (6,8) is een goede tweede, met Renswoude op drie dus. Wat uit de cijfers ook naar voren komt, is dat havo- en vwo-scholieren gemiddeld anderhalve kilometer extra fietsen in vergelijking met vmbo-leerlingen. Ook opvallend is dat in acht op de tien gemeenten de afstand met de fiets korter is dan wanneer je de auto neemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.