Eemnes verwijdert omgekeerde vlaggen

© Caspar Huurdeman
Eemnes - De gemeente Eemnes heeft de omgekeerde vlaggen die binnen de gemeentegrenzen hangen verwijderd. Volgens Eemnes is dat vanwege de Veteranendag die vandaag gehouden wordt. "Uit respect voor de veteranen haalt de gemeente de omgekeerde vlaggen daarom weg", laat Eemnes weten in een bericht.
De gemeente worstelde lange tijd met het weghalen van de vlaggen. Begin juli werd er door de gemeenteraad nog unaniem een motie aangenomen met de titel 'Steun onze boeren'. In de motie werden de burgemeester en wethouders opgedragen om de zorgen van de gemeenteraad over de gevolgen van het stikstofbeleid over te dragen aan het ministerie van Landbouw, de Tweede Kamer en het bestuur van de provincie Utrecht.

Boeren werd verzocht vlaggen te verwijderen

Wethouder Theo Reijn (DorpsBelang) besliste daarna dat de vlaggen op 25 juli verwijderd moesten zijn. De boeren werden daarbij verzocht om daar zelf voor te zorgen. Maar de vlaggen bleven hangen. Vervolgens liet Reijn weten in gesprek te gaan met de boerenorganisaties om tot een overeenstemming en een einddatum te komen.
Dat is niet gelukt, laat een woordvoerder van de gemeente nu weten. "Er is heel veel overleg geweest met verschillende vertegenwoordigers van de boeren", zegt zij. Toen de Veteranendag in zicht kwam heeft de gemeente daarom besloten om de vlaggen zelf maar te verwijderen. "De veteranen hadden ook aangegeven dat de omgekeerde vlaggen hen raken."

Herfst

Boeren en sympathisanten die na de Veteranendag opnieuw omgekeerde vlaggen op willen hangen, zullen daar waarschijnlijk niet lang van kunnen genieten. "Dan is de eerste stap dat we een indringend gesprek voeren", zegt de woordvoerder.
"Maar de vlaggen moeten dan toch ook echt weg. Het wordt herfst, het gaat waaien en regenen. Dan is het niet goed voor de veiligheid op de openbare weg als er overal vlaggen hangen." Eerder liet ook de provincie Utrecht vanwege dezelfde reden weten dat de vlaggen weg moesten.
De motie van de gemeenteraad is overigens wel uitgevoerd, laat de woordvoerder weten. De bezwaren zijn dus overgebracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.