Biltse man (69) die kind (9) misbruikte via maatjesproject moet de cel in

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De Bilt - Een man van 69 uit De Bilt is veroordeeld tot zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk omdat hij een 9-jarig kind heeft misbruikt. Hij kende het slachtoffer via een maatjesproject.
Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De uiteindelijke straf valt lager uit omdat de verdachte zijn daden bekende en spijt betuigde. "Het is verschrikkelijk. Hoe heb ik het kunnen doen", zei de Biltse man twee weken geleden in de rechtbank.
De rechter noemt als verzachtende omstandigheden ook dat de man zelf hulp zocht en dat het misbruik relatief lang geleden is gebeurd (tussen 2018 en 2019).

Maatjesproject

De man ging in 2018 met pensioen en meldde zich aan bij een stichting die maatjes zoekt voor mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Hij werd gekoppeld aan het 9-jarige kind, dat autisme en ADHD heeft. Elke woensdagmiddag ontmoetten de twee elkaar. In politieverhoren vertelde het jongetje later dat hij meermaals seksuele handelingen moest verrichten bij de man.
De vader van het jongetje vertelde eerder in de rechtbank dat ze ontdekten dat er iets aan de hand was toen de jongen thuis agressief en onhandelbaar gedrag begon te vertonen. Nadat hij zijn moeder had verteld dat hij het niet leuk meer vond bij zijn maatje, omdat die aan hem zat, ging hij er nog één keer naartoe. Die laatste keer werd hij ernstig misbruikt. De ouders deden daarna aangifte.
Het gezin heeft nog dagelijks te kampen met de ernstige gevolgen van het misbruik. "Hij heeft ons gezin kapot gemaakt. Het is zonde van dat jochie. Ik ben elke dag met hem bezig, al vier jaar", vertelde de vader. De jongen heeft nog altijd intensieve therapie nodig. De veroordeelde Biltenaar moet het gezin een schadevergoeding betalen.
Het is de eerste keer dat de man in aanraking komt met justitie. Uit een reclasseringsrapport blijkt dat hij op 12-jarige leeftijd zelf ook is misbruikt. Hij kampt al sinds jonge leeftijd met pedofiele gevoelens. Het is een eenzame man die psychische klachten heeft gehad en daarvoor in behandeling is geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.