Rechter: gemeente Utrecht toont verbetering in dwangsommenstrijd met inwoner

Het Utrechtse Stadskantoor.
Het Utrechtse Stadskantoor. © CU2030
Utrecht - De dwangsommenkwestie die de de gemeente Utrecht heeft met een inwoner, wordt inmiddels goed aangepakt door het stadsbestuur. Daarom vindt de rechter het niet meer nodig extra toezicht te houden.
De zaak draait om een man die een pand en werfkelders heeft. De gemeente klaagde over de bouwkundige staat van de panden en dwong hem tot extra onderhoud, waarop de man veel bezwaarschriften indiende. Omdat de gemeente niet op tijd reageerde oordeelde de rechter dat hij 930.000 euro moet krijgen van de gemeente.
De rechter hield een zogenoemde regierol in de zaak. Maar omdat de gemeente inmiddels op bijna alle beroepsprocedures op tijd reageert, vindt de rechtbank dat niet meer nodig.
Toch is de zaak nog niet klaar: er lopen nog zes bezwaarschriften die de man heeft ingediend bij de gemeente. De wethouder, die vandaag bij de zitting in de rechtbank aanwezig was, zegt dat zijn ambtenaren daar op tijd op zullen reageren.
De zaak deed veel stof opwaaien: zo sprak de VVD, de grootste oppositiepartij in de stad, van 'verkwanseling van belastinggeld'. De gemeente zou haar juridische zaken niet op orde hebben. De wethouder verdedigde zich door te zeggen dat de man 120 bezwaren indiende en dat de ambtenaren niet in staat waren op al die verzoeken (op tijd) te reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.