Nieuw Amersfoorts stadhuis weer 10 miljoen duurder, totaalbedrag is nu 118 miljoen

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Opnieuw maakt de gemeente Amersfoort bekend dat het geplande nieuwe stadhuis miljoenen euro's duurder wordt. Het oorspronkelijke bedrag steeg eerder al van 75 naar 108 miljoen en daar komt nu zeker weer 10 miljoen bovenop. Toch blijft het stadsbestuur voorstander van een nieuw pand.
De gemeente zegt dat de nieuwe tegenvaller veroorzaakt wordt door prijsstijgingen die worden veroorzaakt door duurdere materialen en grondstoffen. De oorlog in Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland hebben volgens het gemeentebestuur ook impact op de energieprijzen en zorgen inmiddels voor een enorme inflatie.
Wethouder Micheline Paffen-Zeenni adviseert door te gaan met de bouwplannen. "Het huidige stadhuis heeft hoge energie- en onderhoudskosten. Het nieuwe stadhuis wordt energieneutraal", zegt ze tegen RTV Utrecht. "De gasprijzen zijn dan niet van invloed." Maar Paffen-Zeenni benadrukt dat het de gemeenteraad is die het laatste woord heeft. Eind deze maand gaat de lokale politiek zich buigen over de kwestie.
Vorig jaar al waren oppositiepartijen zoals Amersfoort2014 en de SP kritisch over het kostenplaatje, dat toen nog op 108 miljoen werd geraamd. Ze wilden het geld liever besteden aan sociale voorzieningen in de stad en pleitten voor verbouwing en verduurzaming van het huidige stadhuis. Maar volgens wethouder Paffen-Zeenni is dat geen goed idee, onder meer vanwege de enorme kosten voor renovatie voor sanering van asbest, afkoppelen van gas en tijdelijke verhuizing van ambtenaren.
Het huidige verouderde stadhuis is gevestigd aan het Stadhuisplein. Het nieuwe pand moet op steenworp afstand komen aan het Trapezium, bij rotonde De Nieuwe Poort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.