Soest heeft meer ruimte nodig voor Oekraïense vluchtelingen: 'Geen enkele garantie dat de stroom zal afnemen'

Voedselhulp in Oekraïens gebied dat op de Russen is heroverd. "Je ziet meestal geen huizen waar mensen de winter kunnen doorbrengen."
Voedselhulp in Oekraïens gebied dat op de Russen is heroverd. "Je ziet meestal geen huizen waar mensen de winter kunnen doorbrengen." © ANP
Soest - Soest wil het aantal tijdelijke opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen uitbreiden naar 150. De gemeente werkt aan een plan voor zo'n 130 woonunits op een weiland bij de Insingerstraat, maar burgemeester Rob Metz verwacht dat die er niet voor komend voorjaar zullen staan.
In Soest wonen op dit moment 139 Oekraïners die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land. In maart, kort nadat de vluchtelingenstroom op gang was gekomen, rekende de gemeente nog op zo'n 50 tot 70 mensen. De gemeente vangt er met hulp van lokale organisaties en instellingen inmiddels 76 op in hotels, vakantiehuisjes en slooppanden in Soest en Soesterberg. Nog eens 63 Oekraïners hebben bij inwoners thuis onderdak gevonden.

Langer dan verwacht

De opvang duurt langer dan verwacht, betoogt burgemeester Metz. "We zien deze week in de berichten dat het tij in Oekraïne keert, maar er is geen enkele garantie dat de stroom vluchtelingen snel af zal nemen. Op de beelden van de terugveroverde dorpen en steden zie je meestal geen huizen waar mensen de winter in kunnen doorbrengen."
Bovendien verwacht Metz een verschuiving in de opvang. "Voor inwoners van Soest die Oekraïners in huis hebben is het een enorme belasting. Gaandeweg zal de gemeente die opvang erbij moeten nemen."
De burgemeester wil eind volgende maand van zijn ambtenaren horen of Soest een aantal van 150 vluchtelingen aankan, tot er een oplossing voor de langere termijn is. De gemeente onderzoekt ook mogelijkheden voor zaken als integratie, school, werk en publieke gezondheidszorg.

Insingerstraat

Metz maakt zich intussen al maanden hard voor een opvanglocatie op de hoek van de Insingerstraat en de Den Blieklaan. Daar zouden dan drie tot tien jaar lang enkele honderden Oekraïners in tijdelijke wooneenheden kunnen worden ondergebracht. De burgemeester hoopte dat dit jaar nog rond te krijgen, maar de procedures vergen veel tijd en na de nodige bestuurlijke stappen moet dan ook de uitvoering nog beginnen.
Afspraken over de huidige opvanglocaties die op 1 januari zouden aflopen zijn al verlengd tot 1 april. "Ik hoop dat een haalbaarheidsrapport voor de Insingerstraat er eind van deze maand is, maar het is al eens eerder uitgesteld", zegt Metz. "We wilden eigenlijk in december klaar zijn en ik verwacht nu dat het niet eerder dan april zal zijn."

Verzet

Het plan voor een opvanglocatie stuit op verzet uit de wijk. Omwonenden zeggen het belang van onderdak voor Oekraïners wel te zien, maar noemen de druk op de omgeving onacceptabel. Een participatierapport van de gemeente wees in juli dan ook uit dat draagvlak ontbreekt.
Burgemeester Metz benadrukte vandaag opnieuw dat hij begrip heeft voor de zorgen in de buurt, maar dat de nood hoog is. "Naast de reguliere stroom van tienduizenden asielzoekers heeft Nederland er dit jaar ruim 75.000 Oekraïners bij gekregen. Het is echt een enorme operatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.