Vinkeveense drugsverdachte liep tegen de lamp door met revolver geld terug te eisen van prostituee

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Vinkeveen - Een man uit Vinkeveen die ontevreden was over de diensten van een prostituee, heeft zichzelf flink in de vingers gesneden door de vrouw en haar pooier met een revolver te bedreigen en zijn geld terug te eisen. Het stel deed aangifte bij de politie, die in het chalet van de man niet alleen het wapen maar ook grote hoeveelheden cash en drugs aantrof. En daar bleef het niet bij.
Vandaag moest de 29-jarige K.D. zich in de Utrechtse rechtbank onder meer verantwoorden voor diefstal met geweld, wapenbezit, witwassen van crimineel geld, drugsbezit en de handel in MDMA. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgt hij daarvoor 7 jaar gevangenisstraf.

Te snel klaar

Achteraf zal D. zich wel voor zijn hoofd kunnen slaan. Op donderdag 9 december liet hij een prostituee naar zijn chalet op een Vinkeveens vakantiepark komen. Ze werd met de auto gebracht door haar pooier, die vooraf werd betaald. Maar toen zij na de geleverde diensten wilde vertrekken, eiste D. zijn geld terug, omdat hij vond dat zij te weinig tijd met hem had doorgebracht.
Volgens de prostituee laadde hij een vuurwapen door, richtte dat op haar en eiste zijn geld terug. Ze moest haar chauffeur roepen en die kreeg het wapen vervolgens tegen zijn hoofd gedrukt, terwijl dreigde dat hij kon laten zien dat het echt en geladen was. Uiteindelijk gaven ze de 180 euro terug. "Ik heb het kenteken van je auto en als je naar de politie gaat, weet ik je te vinden", zou D. hebben geroepen toen ze wegreden.
Desondanks deden de twee direct aangifte en dezelfde dag viel de politie het chalet van D. binnen. Daar werden de revolver met munitie, maar ook ruim een kilo hasj en een kleine hoeveelheid methamfetamine aangetroffen.

Drugsrecept

Verspreid door het huis lag 25.000 euro aan bankbiljetten en muntgeld, en in een gesealde envelop nog eens 25.000 euro. Ook had de man 5.000 euro cash op zak. Omdat hij geen aantoonbaar legaal inkomen had, gaat het OM er vanuit dat het crimineel geld is. Volgens de officier van justitie is er overtuigend bewijs dat het is verdiend met de handel en productie van verdovende middelen, met name de harddrug MDMA.
In het chalet van D. is een ruime hoeveelheid grondstoffen en een complete handleiding gevonden voor de productie van deze synthetische drug. Volgens het OM is daarna onderzocht of D. met een zogenoemde pgp-telefoon via de berichtendienst Encrochat contact heeft gehad met mogelijke medeplichtigen.
Met iemand die een aansturende rol had, zou de man hebben gechat over MDMA en foto's hebben uitgewisseld van chemicaliën en zakken met wit spul. Op basis daarvan stelt het OM dat D. minstens 100 kg van de drug heeft verhandeld en de productie daarvan heeft voorbereid.

Zwaar crimineel werk

Volgens de officier van justitie zijn er veel aanwijzingen dat de Vinkevener zich bezighield met "het zwaardere criminele werk" en is er ook een link naar een organisatie. Het OM bereidt een ontnemingsvordering voor om de Vinkevener al het geld af te pakken dat hij met criminele activiteiten zou hebben verdiend.
De verdachte wilde daar zelf helemaal niets over zeggen. Bij de bespreking van alle verdenkingen in de rechtbank beriep hij zich voortdurend op zijn zwijgrecht.

Ontevreden

Zijn advocate vroeg de rechtbank om haar cliënt van een aantal verdenkingen vrij te spreken. Zo zou van diefstal met geweld geen sprake zijn geweest. Hij was ontevreden geweest over de kwaliteit en kwantiteit van de dienst die de prostituee had geleverd en wilde de eindverantwoordelijke, de pooier, daarover spreken. Daarbij was hij inderdaad te dreigend te werk gegaan.
Het geld dat in zijn woning lag zou D. grotendeel met zwartwerken in de bouw hebben verdiend. De bewijzen die via Encrochat zijn vergaard, zijn volgens de verdediging onvoldoende. Het OM zou de chats bovendien onrechtmatig in handen hebben gekregen. De straf voor D. zou volgens zijn advocaat dan ook veel lager moeten zijn dan de eis van de officier.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. de uitsprak is op donderdag 29 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.