75.000 kilo fruit uit Lopik plotseling beschikbaar voor voedselbanken, die het keihard nodig hebben

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Lopik - In Lopik is onverwacht een grote hoeveelheid fruit beschikbaar gekomen voor de Nederlandse voedselbanken. In het dorp is een boomgaard opgekocht om er een voedselbos van te maken, maar die gaard staat nog vol met goedgevulde appel- en perenbomen. Om voedselverspilling tegen te gaan, en de voedselbanken van vers fruit te voorzien, mogen de bomen helemaal leeggeplukt worden.
In Lopik wordt 75.000 kilo fruit geplukt voor drukke voedselbanken
In de boomgaard aan de M.A. Reinaldaweg in Lopik hangt zo’n 75.000 kilo aan appels en peren. Toegegeven, ze zijn misschien niet moeders mooiste. De eerste pluk, die in supermarkten verkocht wordt, is al geweest. De appels en peren die er nu nog hangen hebben een deukje of zien er niet zo egaal en gaaf uit. B-kwaliteit appels en peren, die net zo goed smaken als die van de eerste pluk.
Niet plukken betekent dat de vruchten van de boom vallen en vergaan. Dat is zonde, zeggen zowel de opkoper van de boomgaard als Inge Voorhout, coördinator bij de Utrechtse Uitdaging die het plukproject begeleidt. “Het is gewoon voedselverspilling want het fruit is heerlijk. Ik heb het zelf geproefd.”

‘Het zijn mensen met gewone banen’

Het grootste deel van de opbrengst gaat naar de Nederlandse voedselbanken. Die komt na elke pluk dag de oogst halen en verspreidt die onder voedselbanken in de regio en de rest van het land. In Woerden is Elias Bom, bestuurslid van de voedselbank locatie, erg blij met het verse fruit. Voor het eerst in de vijftien jaar dat deze voedselbank bestaat, is het aantal cliënten boven de vijfhonderd uitgekomen. “Dat zijn recordcijfers voor ons.”
Mensen hielden voorheen een paar tientjes over en komen nu flink tekort
Elias Bom, voedselbank Woerden
“Normaal gesproken zien we in de zomer een dip maar afgelopen zomer bleef het aantal aanmeldingen stijgen”, zegt Bom. En het gaat allang niet meer alleen om mensen die rond de armoedegrens leven. “Het zijn mensen met gewone banen die hun kinderen naar school brengen en zelf op voetbal zitten. Aan hun uiterlijk is niets af te lezen.”

Bestedingspatroon uit balans

De energierekening wordt vaak genoemd als boosdoener maar ook de dalende koopkracht is een probleem. “Het hele bestedingspatroon van die mensen is uit balans geraakt waardoor ze voorheen misschien nog een paar tientjes overhielden en nu flink tekortkomen”, aldus Bom.
In Woerden is er genoeg eten. Er zijn veel voedseldonaties en gelddonaties waarmee ze luiers kunnen kopen, of babyvoeding. En met de vele oogsten van de afgelopen tijd is er ook veel verse groente en fruit. Bom: “Voor de winter hebben we nog wel een uitdaging. Dan is er minder vers en dus moeten we meer groenten in pot verwerven.” Hij maakt zich een tikje zorgen over de toekomst. “Ik hoop echt dat er in het najaar toch iets is opgelost want ze zien nu wel dat het echt hard gaat.”

Iedereen nog steeds welkom

Ondanks de drukte wil Bom benadrukken dat nog steeds iedereen welkom is. “We hebben genoeg te eten. Iedereen die binnenkomt kan met een ruime tas eten naar buiten lopen. Denk niet dat wij te weinig ebben of dat het bij een ander wel erger zal zijn. Als je nu al merkt dat het spannend wordt, kom dan, want we kunnen je helpen. Laat het niet in de schulden lopen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.