Gemeenteraad ziet Papierrecycling Utrecht op Strijkviertel niet zitten

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De kans dat het oudpapierbedrijf Papierrecycling Utrecht (PRU) een plekje krijgt op het nieuwe bedrijventerrein Strijkviertel lijkt verkeken. Op Strijkviertel moeten circulaire bedrijven komen; een oudpapierbedrijf lijkt daar bij uitstek te passen. Maar een motie van het CDA die opriep om daar ruimte vrij te maken haalde het niet, een meerderheid van de raad verwierp dat voorstel.
PRU en zusterbedrijf MRU, dat in oude metalen handelt, zit nu nog aan de Groenewoudsedijk, maar moet plaatsmaken voor woningbouw. De gemeente, die eigenaar is van de grond, heeft het huurcontract opgezegd. Sindsdien is PRU op zoek naar een andere plek. Het bedrijf komt niet in aanmerking voor Strijkviertel omdat het bedrijf relatief weinig mensen in dienst heeft. Een voorwaarde voor vestiging is dat het werk arbeidsintensief moet zijn. Ook de milieuoverlast door MRU is groter dan de gemeente wenst op Strijkviertel.
Het CDA en de VVD riepen vandaag de wethouder op om soepeler om te gaan met die voorwaarden. Maar wethouder Susanne Schilderman wenste daar niet in mee te gaan. En ook de meerderheid van de raad liep er niet warm voor.
Wethouder Schilderman herhaalde wat ze eerder ook al tegen RTV Utrecht heeft gezegd, namelijk dat de gemeente geen verplichting heeft om het bedrijf aan een nieuwe plek te helpen, maar dat het wel behulpzaam is geweest in de zoektocht. Zo wees de gemeente op een plek op de Lage Weide, die door een bedrijf werd aangeboden. Volgens Schilderman was de prijs van die grond waarschijnlijk de reden dat het niet tot een deal kwam tussen de eigenaar en PRU.
Tijdens de raadsvergadering bleek dat de gemeente en PRU/MRU op 16 november voor de rechter staan. PRU/MRU wil voorkomen dat ze hun huidige stek aan het eind van dit jaar moeten verlaten en vragen aan de rechter uitstel van een jaar. Omdat de zaak onder de rechter is, was wethouder Schilderman terughoudend in het geven van antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.