'Veel Utrechtse fietskoeriers werken zonder vergunning, verzekering en betalen geen belasting'

© ANP
Utrecht - Veel Utrechtse fietskoeriers werken zonder de juiste papieren. NRC concludeert na onderzoek dat Uber Eats en Deliveroo ongedocumenteerde Brazilianen, Albanezen en Bengalezen inzet. Ze hebben geen werkvergunning, zijn niet of nauwelijks verzekerd en dragen geen belasting af.
Niet alleen in Utrecht werken volgens de krant veel van zulke bezorgers, ook in de steden Amsterdam en Nijmegen. Sommige medewerkers spreken geen Nederlands. Ze hebben vaak alleen digitaal contact met Uber Eats en Deliveroo. De bedrijven kunnen de identiteiten van de medewerkers moeilijk controleren. Ook werken veel maaltijdbezorgers onder de naam van een tussenpersoon of familielid, zodat hun illegale werk onder de radar blijft.
De Arbeidsinspectie bevestigt de bevindingen van NRC. Vooral bij de grote bezorgplatforms zouden veel illegalen werken. Die platforms zouden volgens de Arbeidsinspectie hun medewerkers beter moeten controleren.
Deliveroo zegt in een reactie 'niet op de hoogte te zijn van ongeoorloofde praktijken van bezorgers' en 'streng te controleren op mogelijke fraude'. Uber Eats voert naar eigen zeggen een 'zerotolerancebeleid' ten aanzien van bezorgers die identiteitsfraude plegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.