Leerdam krijgt inzamelplek voor plastic flesjes bij afvalbak: '15 cent statiegeld kan voor sommigen veel betekenen'

Een donneerring in Breda.
Een donneerring in Breda. © Omroep Brabant
Leerdam - Leerdam krijgt vandaag als een van de eerste Nederlandse steden een 'doneerring'. Dat is een ijzeren ring om een openbare prullenbak waarin mensen statiegeldflesjes kunnen achterlaten. Die flesjes belanden dan niet op straat of in de prullenbak.
Het idee is dat mensen die statiegeld goed kunnen gebruiken de flesjes ophalen en inleveren bij een supermarkt. "Die 15 cent is voor sommigen misschien niets waard, voor anderen kan het veel betekenen", zegt initiatiefnemer Pien Brussel.
De doneerring in Leerdam komt in het centrum van de stad, op de kruising van de Fonteinstraat en de Meent ter hoogte van horecazaak Het Oude Posthuys.

Op andere plekken al mee geëxperimenteerd

Volgens de gemeente Vijfheerenlanden, waar Leerdam onder valt, zijn de doneerringen al een groot succes in Duitsland. In Nederland experimenteren Breda en Leeuwarden ermee. Volgens de initiatiefnemers heeft ook de stad Utrecht interesse.
Pien Brussel zegt dat nog niet goed is onderzocht of de doneerringen daadwerkelijk leiden tot minder plastic afval op straat. Exacte cijfers over de werking ontbreken dus. Maar ook zegt ze dat het in Duitsland lijkt aan te slaan. "Vaak komen ze te hangen in de buurt van een snoeproute. Dat zijn plekken waar mensen het meeste consumeren, dus bij een station, school of park. Hopelijk komen er in Nederland ook snel meer."
Vanaf volgend jaar wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Die worden ook 15 cent waard en kunnen dan net als plastic flesjes in de doneerringen worden geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.