Bommelding langs de A27 maakte Youri in 1 klap de bekendste wegwerker van Nederland

© Caspar Huurdeman
Maartensdijk - Of het echt een explosief was zal waarschijnlijk voor altijd een raadsel blijven. Maar een sterk verhaal leverde het Youri Briene deze week wel op.
De A27 werd woensdag bij Maartensdijk in beide richtingen afgesloten nadat de 30-jarige wegwerker tijdens het maaien van de berm iets vond dat verdacht veel leek op een explosief. Het maakte Youri voor even de bekendste wegwerker van Nederland.

'Ik zag je op tv'

“Mijn hele tijdlijn op Facebook stond vol en ik werd overal getagd. Ik kreeg ook reacties als reacties als ‘ik zag je op tv maat’. En ik kreeg privé berichten van mensen die vroegen wat het nou was”, zegt hij.
"Het zag er langwerpig uit, was helemaal vol met tape geplakt en er staken kabels uit", omschrijft hij het voorwerp. In eerste instantie denkt hij aan zwaar vuurwerk.
"Maar ik had geen flauw idee. Ik wilde het toch wel weten en toen hebben we de politie gebeld", zegt Youri. Als agenten even later ter plaatse komen, nemen ze heel wat minder risico als ze het voorwerp zien.
"Toen kwam de hele poppenkast", doelt hij op alle hulpdiensten die met spoed naar de plek kwamen. Meerdere politiewagens, ambulances, de brandweer en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD): alles komt opdraven.
Uit voorzorg gaat ook de complete snelweg dicht tussen Utrecht en Hilversum. Pas nadat de EOD het voorwerp gecontroleerd tot ontploffing gebracht heeft, wordt de weg weer vrijgegeven.

Geen oorlogsbom, maar wat wel?

Of het inderdaad om een explosief ging en waarvoor het voorwerp was bedoeld, blijft onduidelijk. "De vraag is of we daar ooit nog achter komen", laat een woordvoerder van de politie desgevraagd weten. De politie liet na de vondst wel al direct weten dat het in elk geval niet een bom uit de Tweede Wereldoorlog was, maar dat het mogelijk ging om een "gefabriceerd" explosief.
Youri blijft er nuchter onder, hoewel hij wel in contact is gekomen met de mogelijk explosieve stof. “Het poeder zat ook op mijn hand”, zegt hij. “Ik wilde naar huis rijden, maar moest terugkomen omdat de politie wilde dat het er gelijk afgewassen zou worden.”
Als hij zijn auto weer uitstapt, merkt hij dan ook dat de politie de zaak uiterst serieus neemt. “Iedereen deed toen een stapje naar achter, dat was wel komisch.”

Elke dag weer wat anders

Nadat zijn handen zijn ontsmet komt er voor hem een einde aan een dag vol avontuur. Al is het leven van een wegwerker sowieso nooit saai. “Elke dag kom je weer wat anders tegen," zegt Youri.
“Ik heb ook weleens gehad dat ik in Utrecht langs de A2 stond. Toen kwam er ineens een wieldop die een halve meter van mij vandaan tegen mijn auto knalde. Als ik daar mijn hoofd had gehad, had die eraf gelegen.”
Misschien moet hij voortaan om gevaren-geld vragen? "Ja, dat is inderdaad wel een goed idee", reageert hij lachend op de suggestie. Maar verder blijft hij vooral nuchter over het avontuur van deze week. "Dit kan ik van mijn bucketlist afschrijven", concludeert hij over zijn bijzonder vondst met bijzondere gevolgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.