Eerste uur gratis parkeren in Woerden stopt op 1 oktober

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Woerden - Bezoekers van de binnenstad van Woerden moeten vanaf 1 oktober weer het volle pond betalen als ze in de parkeergarages parkeren. Naar aanleiding van de ontevredenheid rond het parkeerbeleid dat vorig jaar is ingevoerd besloot de gemeenteraad destijds als proef de parkeergarages het eerste uur gratis te maken. Maar de kosten zijn te hoog en het is niet vast te stellen of er daadwerkelijk meer bezoekers naar de binnenstad kwamen.

Een veelbesproken parkeerbeleid

Op 3 mei in 2021 werd het nieuwe parkeerbeleid ingevoerd in de binnenstad van Woerden, bedoeld om het centrum autoluw te maken. Maar die invoering ging zo snel dat bewoners het niet konden bolwerken. De klachtenbus stroomde vol met mensen die voor een paar minuten parkeren meteen 20 euro af moesten tikken. De bebording was onduidelijk, zo vonden ze, en dat zorgde voor frustratie.
Ook wilde de gemeente het parkeren in de parkeergarages stimuleren. Bewoners mogen voor minder dan 200 euro een vergunning aanvragen in die garages en de binnenstad zou gebruiksvriendelijker worden voor bewoners, bezoekers en ondernemers.
Het parkeerbeleid zorgde voor verwarring en boosheid. Een aantal inwoners stapten zelfs naar de rechter om het beleid terug te draaien. Die ging daar niet in mee.

Proef met parkeergarages

Niet lang erna trokken ondernemers aan de bel; ze zagen hun klandizie teruglopen. Om die te stimuleren startte de gemeente een proef waarbij het eerste uur parkeren in de parkeergarages gratis werd. Die proef ging in november in en is een aantal keren verlengd.
Tot nu, want vanaf oktober is het eerste uur niet meer gratis. Het gros van de fracties vindt de kosten van zo’n 20.000 euro per maand te hoog. Bovendien is niet goed vast te stellen of de proef er daadwerkelijk voor zorgt dat er meer bezoekers naar Woerden komen. De gemeente wil nu kijken wat ze wél kunnen doen met de 240.000 euro die de proef hen op jaarbasis kost. Daarover zijn ze in gesprek met winkeliers.
Oppositiepartijen Inwonersbelangen, Woerden & Democratie en VVD wilden dat de proef nog werd verlengd totdat er met de winkeliers is gesproken en er een nieuw plan op tafel ligt. Die motie werd niet aangenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.