Burgemeester Dijksma ontvangt zilverstuk met Trijn van Leemput vanwege 900 jaar Utrecht

© Koninklijke Nederlandse Munt
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma heeft uit handen van Muntmeester Bert van Ravenswaaij de allereerste zilverbaar uit de collectie 900 jaar Utrecht ontvangen. Op het zilverstuk is de afbeelding van Trijn van Leemput te zien, zij was een verzetsheldin uit de Tachtigjarige Oorlog en zette onder onder meer aan tot de sloop van de dwangburcht Vredenburg.
De serie die wordt gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt zal uiteindelijk bestaan uit zes vrouwen die een belangrijke rol in de geschiedenis van Utrecht hebben gespeeld. Dijksma ontving de munt dan ook in de tuin van het Rietveld-Schröderhuis.
Truus Schröder was de opdrachtgever, mede-ontwerper en bewoonster van het iconische huis. Haar buurmeisje Truus van Lier was een verzetsheldin die in de Tweede Wereldoorlog de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Gerardus Johannes Kerlen doodschoot. Zij werd later gefusilleerd. Beide vrouwen maken ook onderdeel uit van de collectie.

Deze zes vrouwen maken deel uit van de collectie 900 jaar Utrecht

1. Trijn van Leemput (1530-1607) verzetsheldin uit de Tachtigjarige Oorlog, zette aan tot de sloop van de dwangburcht Vredenburg

2. Mechtelt van Lichtenberg toe Boecop (1520 – 1598) een van de weinige erkende schilderessen uit de 16de eeuw

3. Anna Maria van Schurman (1607 - 1678) de eerste vrouwelijke studente; tevens taalkundige, kunstenares, theologe, humanist en dichteres

4. Petronella Moens (1762-1843) gelauwerd criticus, dichteres, romanschrijfster, politiek geëngageerd feministe

5. Truus Schröder (1889 - 1985) opdrachtgeefster, mede ontwerpster en bewoonster van het Rietveld-Schröderhuis

6. Truus van Lier (1921 - 1943) studente en verzetsheldin WOII, tevens buurmeisje van Truus Schröder

De zilverstukken worden versierd met gouden accenten. De 900 jaar Utrecht collectie in wordt geslagen in een oplage van slechts 350 complete collecties.
© Koninklijke Nederlandse Munt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.