Landmacht oefent in en om Rhenen: 'Kans is groot dat omwonenden militair verkeer zien'

© ANP
Rhenen - Achterberg en Rhenen zijn vandaag tot en met 30 september het toneel van een serie militaire oefeningen. Dat gebeurt allemaal onder de missienaam 'Medic Enforcer'. Met zeventig mensen, verdeeld over achttien voertuigen, worden verschillende trainingen uitgevoerd.
De route, die in een kleine twee weken wordt afgelegd, start in Amersfoort en eindigt in Rhenen. Tussendoor doen de militairen ook nog Achterberg en Elst aan. Onderweg worden kampen opgezet en oefeningen uitgevoerd.
Deze trainingsmissie heeft als doel de militairen voor te bereiden op crisissituaties. In dit geval gaat het met name om geneeskundige opdrachten. "Uitgevoerd door de 13de geneeskundige compagnie uit Oirschot", specifieert een woordvoerder van de landmacht.

Op parkeerplaatsen en bij de boer

Zo trainen de troepen bijvoorbeeld hoe ze moeten omgaan met tegenslag in een potentieel gevecht. "Ze leren hoe een gewonde zo goed mogelijk behandeld wordt én zo snel mogelijk afgevoerd kan worden zodat 'ie nog betere medische hulp kan krijgen."
De eenheid, die zich voortbeweegt in vrachtwagens en ziekenvoertuigen, voert dit soort oefeningen niet alleen in de natuur en in bossen uit. Ze zullen ook op meer openbare plekken opduiken. "Bijvoorbeeld langs de weg, op een parkeerplaats of misschien wel bij een boer op het erf. De kans is groot dat omwonenden af en toe militair verkeer, inclusief rode kruizen op de wagens, voorbij zien rijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.