Groeiende overlast door groepen die Stationsplein Utrecht terroriseren, raad wil meer actie

Vrijdag was er nog een steekpartij bij het station.
Vrijdag was er nog een steekpartij bij het station. © Koen Laureij
Utrecht - Steekincidenten, vechtpartijen, intimidatie, zakkenrollerij en winkeldiefstallen. Er komt maar geen einde aan de ernstige overlast bij het 'bollendak' op het Stationsplein in Utrecht. Verschillende groepen verzieken de sfeer bij de prestigieuze toegangspoort naar Hoog Catharijne en de binnenstad. De gemeenteraad wil nog meer actie van het college.
CDA-raadslid Bert van Steeg noemt de huidige situatie 'onacceptabel'. "Zeker bij het visitekaartje van de stad, een plek waar dagelijks veel mensen komen." Van Steeg denkt aan gebiedsverboden en scherper optreden tegen alcoholgebruik. "In ieder geval moet dit stoppen." Donderdag gaat hij mondelinge vragen stellen aan het college. Volgens de CDA'er hebben al vijf fracties zich hierbij aangesloten.

Preventief fouilleren en gebiedsverboden

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in gebied Hoog-Catharijne, NS en Jaarbeurs vorig jaar 1497 misdrijven waren. Veel meer dan in de binnenstad, waar zo'n 500 delicten plaatsvonden.
"Preventief fouilleren of gebiedsverboden zijn wat ons betreft zeker een optie", zegt VVD-raadslid Tess Meerding over de aanhoudende overlast en criminaliteit. "Er hangen al camera’s die goed werken, maar wij zouden graag ook meer surveillance van boa's en de politie zien. Het is nog steeds onveilig. De twee steekpartijen die deze maand hebben plaatsgevonden zijn daar een voorbeeld van."
"Wegsturen, waarschuwen, bekeuren, aanhouden, we doen het allemaal bij het Stationsplein", laat een politiewoordvoerster weten. Toch neemt het aantal incidenten de laatste tijd weer toe en is het toezicht geïntensiveerd. Maar korte metten maken met de overlast blijkt complex.

Wie zijn de overlastplegers?

Veel overlastplegers zijn in beeld bij de politie, maar het lastige is dat meerdere groepen verantwoordelijk zijn voor de problemen. Het gaat deels om inwoners van de stad, maar ook om mensen die hier vaak verblijven en dak- en thuislozen met verslavingsproblemen. Ook zijn er groepen die vanuit andere delen van het land naar Utrecht komen.
Het gaat onder meer om 'veiligelanders', mensen die asiel aanvragen in Nederland terwijl ze heel weinig kans maken om hier te blijven. De term verwijst naar een lijst van de overheid waarop landen staan die als 'veilig' zijn bestempeld. De overlastplegers trekken rond tussen steden en komen veel naar het station in Utrecht, een centraal en makkelijk bereikbaar punt.
Het gaat volgens de gemeente vaak om tientallen mannen die tegelijkertijd aanwezig zijn, onder invloed zijn en zich intimiderend en gewelddadig gedragen. Ook plegen ze misdrijven zoals zakkenrollen en winkeldiefstallen. "De groep lijkt georganiseerd te zijn", aldus een woordvoerder.
In dit filmpje doet politievlogger Jan-Willem Schut onder meer verslag van twee geweldsincidenten op het Stationsplein, waaronder het knock-out slaan van een vrouw.

Steekpartijen

De twee recente steekpartijen op het Stationsplein waren volgens de politie niet het gevolg van een slepend conflict tussen verschillende groepen. Het betrof uit de hand gelopen ruzies binnen één groep of tussen enkele individuen, laat de politie weten. Er waren dus geen passanten betrokken bij de steekpartijen. "Al zal het voor omstanders wel zorgen voor een gevoel van onveiligheid."
De laatste steekpartij was afgelopen vrijdag. Een 57-jarige Tsjech zonder vaste woon- en verblijfplaats raakte hierbij gewond aan zijn been. "De man hoort bij de overlastploeg waarmee we vaker te maken hebben op en rondom het station. Daarnaast is hij een alcoholist en gebruiker van harddrugs", liet een politiewoordvoerder toen weten.
Cameratoezicht bewees een paar uur na het steekincident zijn waarde. De verdachte kon worden aangehouden op het Vredenburgplein. Ook hij bleek een bekende van de politie en maakt deel uit van de groep die voor veel overlast rondom het station zorgt. "Hij staat geregistreerd in tientallen geweldszaken. Ook deze man is alcoholist en harddrugsgebruiker", aldus de politiewoordvoerder.
Het bollendak.
Het bollendak. © Politie Utrecht

'Landelijke coördinatie nodig'

De afgelopen tijd is volgens het gemeentebestuur al veel actie ondernomen tegen de overlast. "Zo wordt in het stationsgebied intensief gesurveilleerd door politie, boa’s van gemeente, NS en Qbuzz en particuliere beveiligers van Trigion in Hoog Catharijne. Naast deze intensieve dagelijkse surveillance wordt door de genoemde partners maandelijks een grootschalige actie gehouden. Vorige week was er weer zo’n actie. Daarnaast worden er sinds kort stewards ingezet die risico’s kunnen signaleren en vragen kunnen beantwoorden."
Handhaving en samenwerking is hard nodig volgens het college. "We zien dat deze groep niet enkel in Utrecht opereert, daarom is er ook landelijke coördinatie nodig om dit probleem op te lossen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.