Peperdure energierekening voor 'grootste kerstboom'? Dat valt mee, maar er zijn wel geldzorgen

IJsselstein - Het wordt 's avonds weer eerder donker en "de R zit in de maand". En dan krijgen ze in IJsselstein altijd de kriebels: gaat het dit jaar weer lukken om 'm te laten branden? Met 120 lampen wordt de zendmast in IJsselstein ieder jaar omgetoverd tot 'grootste kerstboom ter wereld'. Ondanks de hogere energieprijzen gaat het ook dit jaar weer gebeuren, hoopt Herbert van Zijl.
De verlichte zendmast in IJsselstein is een markant herkenningspunt
De verlichte zendmast in IJsselstein is een markant herkenningspunt © Robbie van Pelt
"Het valt eigenlijk wel mee", zegt Van Zijl van Stichting De Grootste Kerstboom, die het optuigen van de Gerbrandytoren al tientallen jaren organiseert. Je zou denken dat al die lampen die ervoor zorgen dat de toren tot in de wijde omgeving te zien is én dag en nacht branden, de grootste kerstboom tot een energievreter maken. Iets wat een fors hogere rekening zou betekenen dan andere jaren.
Maar dat valt dus mee. Van Zijl legt uit: "Het zijn 120 zuinige ledlampen van een soort die bijvoorbeeld ook in bedrijfshallen hangen. Ze hebben een gering energieverbruik." Hij weet nog niet precies hoe hoog de rekening voor aankomende kersttijd zal uitpakken, maar "het gaat om honderden, niet duizenden euro's".

Prijzen gaan omhoog

Toch is het bestuur nog niet helemaal gerust op de financiën. Alles bij elkaar kost het laten branden van de IJsselsteinse kerstboom zo'n 80.000 euro. Het meeste gaat op aan het inhijsen van de lampen – wat veilig op 367 meter hoogte moet gebeuren – en het feest rondom de ontsteking, een traditie in IJsselstein.
Lukt het al onze donateurs weer om een bijdrage te leveren? Dat weten we nog niet
Hertbert van Zijl, Stichting De Grootste Kerstboom
"Veel prijzen gaan omhoog", zegt Van Zijl. "De kosten gaan daardoor ook omhoog. Tegelijkertijd zit m'n zorg aan de inkomstenkant. We moeten het naast subsidies hebben van donateurs en sponsoren. Ook die worden geconfronteerd met hogere rekeningen. Lukt het al onze donateurs weer om een bijdrage te geven? Dat weten we gewoon nog niet."
120 van deze ledlampen hangen straks weer in de mast
120 van deze ledlampen hangen straks weer in de mast © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Vaker doet de organiserende stichting een oproep rond deze tijd om een bijdrage te leveren aan de verlichte Gerbrandytoren. Toch lijkt het erop dat het altijd goedkomt. "We gaan ervan uit dat we 'm kunnen laten branden. Toch moeten we onze stinkende best doen om voldoende geld binnen te halen", aldus Van Zijl. In 1999 en 2001 lukte het overigens niet de financiering rond te krijgen.
Herbert van Zijl over de 'grootste kerstboom' in IJsselstein

Ontsteking 10 december

Ondertussen kan Van Zijl niet wachten tot de lampen daadwerkelijk gaan branden. "Mensen halen er veel plezier uit. Ik kijk er zelf ook erg naar uit. We hopen dat het gaat lukken." De ontsteking van de grootste kerstboom vindt in principe plaats op zaterdag 10 december. Details over het ontstekingsfeest, waar doorgaans duizenden mensen op afkomen, zijn nog niet bekendgemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.