Onderzoek naar dodelijk vaarongeluk op de Lek nog steeds niet klaar: 'Het is erg complex'

© Koen Laureij
Ameide - Hoe het begin augustus zo mis kon gaan op de Lek? Die vraag kan de politie nog niet beantwoorden. Het dodelijke vaarongeluk vlakbij Ameide is "zo complex" dat het onderzoek naar wat er precies is gebeurd nog zeker een maand kan duren.
Wat middenin de zomer begon als een zonnige dag, eindigde op de Lek bij Ameide in een nachtmerrie. Een 35-jarige vrouw kwam om het leven toen het plezierjacht waarop ze zat werd overvaren door een vrachtschip. De vier andere passagiers op het kleine schip overleefden het ongeluk wel.

Veel puzzelstukjes

Vrijwel direct is het onderzoek naar het ongeluk overgedragen aan de Landelijke Eenheid van de politie. Daar zijn mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in waterongevallen. "We weten uit ervaring hoe complex zulke zaken zijn", zegt een politiewoordvoerder. "Er zijn zoveel puzzelstukjes die nodig zijn om het antwoord te vinden op de vraag: wat is er nou gebeurd?"
Dat betekent dus ook dat zo'n onderzoek lang duurt. De politie kan bij een waterongeluk bijvoorbeeld geen remsporen zoals op de weg terugvinden. "Daarom doen we het met wat we wél hebben. Radarbeelden vroegen we op, we analyseren wat er op de portofoon is gezegd ten tijde van het ongeluk."

Nog steeds verhoren

Ook worden er nog steeds mensen gehoord en verhoord, zegt de woordvoerder. "Daar gaat veel tijd overheen. Voor de nabestaanden - zeker bij een dodelijk ongeluk - willen we zeker weten dat het onderzoek goed is gedaan. En je wilt ook geen verdachten aanwijzen die niet verdacht blijken te zijn."
De Landelijke Eenheid verwacht over ongeveer een maand het onderzoek te hebben afgerond. Het proces-verbaal dat ze dan opstellen, versturen ze naar Justitie. "Daarna trekken wij onze handen er vanaf. Justitie kijkt of er iemand wel of niet vervolgd gaat worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.