Taak- en voorwaardelijke celstraf voor stelende, gokverslaafde hulpverlener

© Pixabay
Driebergen-Rijsenburg - De 42-jarige man uit Amersfoort die als hulpverlener ruim 58.000 euro van een oude man stal, heeft een taak- en een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij het gestolen geld terugbetalen. Dat maakte de rechtbank Midden-Nederland vandaag bekend.
Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist en een taakstraf van 160 uur. De rechtbank heeft de man nu twee maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf opgelegd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechter meegewogen dat de diefstal al een paar jaar geleden was en dat de man sindsdien niet opnieuw met politie en justitie in aanraking is gekomen.
Uit het reclasseringsrapport van de verdachte blijkt dat zijn gokverslaving inmiddels onder controle lijkt, zijn somberheid is afgenomen en hij wordt behandeld voor zijn depressie. Dat is ook de reden dat hij nu alleen een voorwaardelijke celstraf krijgt. De rechtbank vindt dat "een onvoorwaardelijke gevangenisstraf de positieve wending die het leven van verdachte heeft gekregen zou doorkruisen".
Wel stelt de rechtbank als stok achter de deur een proeftijd van twee jaar vast. Gaat hij in die tijd opnieuw de fout in dan moet hij die twee maanden voorwaardelijke celstraf alsnog uitzitten.

Lege spaarrekening

Bij een eerdere zitting bekende de verdachte al dat hij de beperkte, oude man uit Driebergen bestolen had. Hij kreeg een bankpas mee om eten en administratieve zaken voor hem te regelen, maar stak daarnaast ook grotere bedragen in zijn eigen zak. Iets wat de oude man niet in de gaten had. Uiteindelijk werd diens complete spaarrekening, ruim 20.000 euro, leeggehaald.
Toen collega's van de hulpverlener zagen dat er iets niet klopte, kwam de diefstal uit en werd de Amersfoorter op staande voet ontslagen. Het gestolen bedrag was in de tussentijd opgelopen tot meer dan 50.000 euro.
De rechtbank vindt dat de Amersfoorter al het gestolen geld terug moet betalen. Het slachtoffer uit Driebergen heeft daar niets meer aan, want hij is inmiddels overleden. Het geld moet daarom in dit geval aan de Staat betaald worden. Het gaat om in totaal ruim 58.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.