Daan (14) volgt begrafenis Queen op de voet: 'Ze is mijn idool'

© RTV Utrecht
Utrecht - Ze hebben er de afgelopen dagen al wel wat traantjes om gelaten, moeten ze bekennen. Daan en Suzanne uit Everdingen delen een passie voor Engeland en volgden vandaag samen de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth. Het overlijden van de koningin van Engeland laat beiden niet koud. "Ze was een fantastisch persoon", zegt Daan (14).
"Het is heel vreemd want het is iemand in een ander land, iemand die je eigenlijk helemaal niet kent en toch was er een soort vertrouwdheid en dat was het magische aan deze vrouw", zegt Suzanne. Ook Daan was de afgelopen dagen al behoorlijk aangedaan door het overlijden. "Ik heb echt behoorlijk wat tranen gelaten. En dat klinkt misschien gek want ik heb er eigenlijk geen reden voor."
De twee zitten vandaag naast elkaar op een Victoriaanse poef voor de televisie om de uitvaart te volgen. Het is de zitkamer van Suzanne Allard. De 14-jarige Daan woont verderop in het dorp. Ondanks het leeftijdsverschil is er een band tussen de twee door hun gezamenlijke liefde: Engeland.
De setting waarin ze de begrafenis volgen is volledig in stijl. Suzanne haar huis is ingericht naar de stijl van het Britse platteland. De muren zijn diep rood, versierd met schilderijen en kandelaren. Het plafond is bedekt met klassieke ornamenten en kroonluchters. Koffie wordt geschonken in Victoriaans servies. Daarom komt Daan hier graag.
Daan (14) volgt begrafenis Queen op de voet: 'Ze is mijn idool'
Suzanne werd na een reisje met haar man verliefd op Engeland. "Het land is al spectaculair mooi maar ook alles wat ze maken is mooi. Huizen, de parken die ze aanleggen. Alles is mooi en dat vonden we zo geweldig dat we dat thuis ook hebben geprobeerd en daar hebben we heel veel lol aan beleefd", zegt Suzanne.
Toen ze Daan ontmoette vertelde hij dat hij erg houdt van geschiedenis, historische huizen en Engeland. Hij las een boek op school over Engeland en raakte enthousiast. "Dat klikte natuurlijk want dat vind ik ook erg leuk", zegt Suzanne lachend. Daan komt geregeld over de vloer bij Suzanne om te kletsen over Engeland en hij helpt haar bij high tea's en andere evenementen die ze organiseert. Dat hij veel van het Britse koningshuis weet blijkt ook wel. Tijdens de uitzending van de staatsbegrafenis pikt hij er zo uit wie wie is.

Afscheid

Voor Daan is Queen Elizabeth een idool. "Ze was een fantastisch persoon. Ze was standvastig en had zoiets van take it or leave it. Ze heeft gezworen voor altijd koningin te blijven sinds ze 25 jaar was. Ik vind dat ongelofelijk om te bedenken. Als iemand 70 jaar op de troon zit.. petje af. Dat vind ik echt bijzonder."
Ondanks de hoge leeftijd van de koningin, werden ze allebei toch verrast door haar overlijden. "Het overvalt je en ik had wel direct het gevoel van gemis." Daarom nemen de twee vandaag samen afscheid van Queen Elizabeth. Ondertussen discussiëren ze al gepassioneerd over hoe Charles het zal gaan doen als nieuw staatshoofd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.