De tassen van Woerdense ontwerpster Corien van Vliet gaan de hele wereld over

Art deco en Mondriaan als inspiratie
Art deco en Mondriaan als inspiratie © Corien van Vliet
Woerden - Tientallen grote klossen garen in allerlei kleuren, een kast vol leer en allerlei machines en gereedschap. Het zolderatelier in Woerden van Corien van Vliet staat vol met materialen die ze nodig heeft voor haar grote passie: het maken van tassen. "Het mooie van tassen maken is dat je van een lap leer iets maakt, dat je kan gebruiken, dat mooi is, dat spannend is en waar je je creativiteit in kwijt kunt. En dat is heerlijk." En met succes, ze gaan de hele wereld over en Corien heeft er twee gerenommeerde prijzen mee gewonnen.
De tassen van Woerdense ontwerpster Corien van Vliet gaan de hele wereld over
Corien heeft twee grote inspiratiebronnen: art deco en Mondriaan. "Art deco is een combinatie van strakke lijnen, structuur en kleuren. Niet te veel eromheen, niet meer dan nodig is. Mondriaan door zijn zwart met kleuren, ik houd van felle kleuren."
Om dat leer te kopen kan ze gewoon op de fiets stappen. Want de leerhandel zit ook in Woerden. "Ik kijk naar de structuur, want ik kan niet alles gebruiken. Soms zit er een kleine beschadiging, misschien is de koe bijvoorbeeld aan het prikkeldraad blijven hangen. Als dat op een plek zit waar ik niet omheen kan snijden kies ik een ander vel."
Corien zoekt een vel leer uit
Corien zoekt een vel leer uit © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Koe met QR-code

Corien houdt haar hele leven al van leer. "Ik ben dol op de geur en het is levend materiaal. Je ziet de rimpels van het dier, waar de poten hebben gezeten, daar is het leer meer gerekt. De rug is gladder. En je kunt aan zo'n lap lezen wat zo'n dier heeft meegemaakt." Corien vindt het belangrijk te weten waar een vel vandaan komt.
Tegenwoordig wordt dat steeds gemakkelijker. Want bij sommige vellen staat een QR-code op de achterkant. Zo kan je zien van welke boerderij het dier afkomstig is. "Dat geeft mij vertrouwen dat het goed is en dat het op een milieuvriendelijke manier geproduceerd is. Dat vind ik belangrijk."
Aan elk detail wordt aandacht besteed
Aan elk detail wordt aandacht besteed © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Terug in haar atelier begint de speciale naaimachine te snorren. Maar voor het zover is gaat er een heel proces aan vooraf. Het begint natuurlijk met het ontwerp. Corien maakt tassen waar beweging in zit en die beweging erin krijgen is niet zo simpel. "Ik heb iets in mijn hoofd en dan is het de kunst om wat ik in mijn hoofd heb ook echt neer te zetten. Vaak is het stoeien met de techniek. Daar kan ik 's nachts wakker van liggen, ik wil het zo en hoe krijg ik dat voor elkaar. En ik heb ook wel heel veel proefconstructies gemaakt, voordat het doet wat ik wil, dat het kan bewegen."
Corien heeft met haar tassen twee prijzen gewonnen; de derde prijs bij de Hester van Eeghenwedstrijd en een Engelse prijs voor de meest innovatieve art deco tas. "Daar was ik heel erg trots op, het is echt een opsteker." Meestal kent ze haar klanten niet, maar een enkele keer komt ze er eentje tegen in galerie in Woerden waar haar tassen staan. "Soms komen ze daar met hun tas. Dan vraag ik hoe de tas bevalt en als ze dan zeggen hoe blij ze ermee zijn, dan ben ik trots. Dat is heel leuk om mee te maken."
De tassen van Corien van Vliet zijn te zien bij Galerie van Slagmaat in Woerden.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.