Jumbo-personeel in IJsselstein bedreigd door gokkers, winkels stoppen met verkoop loten

© Jumbo
IJsselstein - Op zoek naar staatsloten of kraskaarten? Bij twee Jumbo-vestigingen in IJsselstein zal je ze in elk geval niet vinden. De winkels zijn gestopt met de verkoop van kansspelen. De reden: hun personeel zou voor de zóveelste keer bedreigd zijn door klanten die daar een lot hadden gekocht. "Veiligheid staat voorop, daarom stoppen we voorlopig met die verkoop."
Het gaat om de supermarkt aan de Televisiebaan en die in winkelcentrum de Clinckhoeff. Een Jumbo-woordvoerder laat weten "helaas" te kunnen bevestigen dat daar de afgelopen tijd enkele incidenten zijn geweest. "Wat er precies is voorgevallen, kunnen we vanwege de veiligheid van onze collega's en klanten geen verdere uitspraken over doen."

Servicebalie aangepast

Er zou sprake zijn geweest van bedreiging, maar daar wil de woordvoerder niet verder op in gaan. Wel is bekend dat de servicebalie bij de twee vestigingen in IJsselstein - waar onder meer loten kunnen worden gekocht - inmiddels is aangepast.
Het is een doorn in het oog dat supermarkten nog loten verkopen
Raymond Aronds, expertisecentrum kansspelen
De vraag is nog wel: gaan degenen die de incidenten hebben veroorzaakt, dan niet gewoon naar een andere supermarkt om daar hun lot te kopen? Die kans is groot, zegt Raymond Aronds, van Slick, het ervaringsdeskundig expertisecentrum kansspelen. "Het is voor ons een doorn in het oog dat supermarkten die loten nog mogen verkopen. Iedereen vindt het maar normaal dat je zo gemakkelijk zo'n kraslot kan kopen. Maar wij weten uit ervaring: daardoor gaan nog meer mensen écht gokken. Je rolt van het een in het ander."

Agressief

Hoewel de Jumbo niet kan bevestigen wat die incidenten inhielden, kan Aronds zich voorstellen dat de veiligheid van de medewerkers in het geding kan komen. "Het is algemeen bekend dat gokkers agressief kunnen worden als ze geld verliezen. Dat gevoel van wanhoop, dat je bijvoorbeeld wéér niet een mega-bedrag hebt gekrast... Tja, dan kan een gokker op zoek gaan naar een schuldige. In dit geval: bijvoorbeeld degene achter de kassa die het lot heeft verkocht."
Het filiaal in winkelcentrum de Clinckhoeff
Het filiaal in winkelcentrum de Clinckhoeff © Erik Hommersom

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.