RIVM eist rectificatie na valse beschuldiging aan adres Van Dissel

© ANP Foto
Bilthoven - Het RIVM eist een rectificatie van het podcastduo Yves Gijrath en Erik de Vlieger. Zij beweerden in een reeks uitzendingen dat Jaap van Dissel in het geheim 750 duizend euro zou hebben ontvangen. Het kennisinstituut, gevestigd in Bilthoven, wil nu dat zij 'publiekelijk duidelijk maken' dat hun bewering niet klopt.
Dat laat het RIVM weten aan de Volkskrant. Volgens de krant wordt daarmee voor een opvallend nieuwe strategie gekozen tegen het verspreiden van valse informatie. Waar het RIVM tot nu terughoudend was in het openlijk bestrijden van onjuiste informatie, kiest het nu openlijk de aanval.

Boze ondernemer

Gijrath en De Vlieger beweerden in een reeks podcastuitzendingen dat Van Dissel in december 7,5 ton heeft ontvangen van de Stichting Open Nederland. Die stichting was tot maart van dit jaar verantwoordelijk voor het programma 'Testen voor Toegang' en zou dus financieel belang hebben gehad bij coronabeperkingen.
Diverse websites, omroep Ongehoord Nederland en Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren pikten het verhaal de afgelopen weken op. Inmiddels is echter duidelijk dat het bewijs waarop het duo zich baseerden, vol fouten zit en afkomstig is van een ondernemer in coronatests die boos is op het ministerie.

Geen enkele grond

"Wij verwachten dat de makers van de podcast alsnog publiekelijk duidelijk maken dat er geen enkele grond bestaat voor de gedane valse beschuldigingen, en dat ze die nooit als 'betrouwbare' informatie hadden mogen verspreiden", laat het RIVM aan de Volkskrant weten.
Of het kennisinstituut verdere stappen onderneemt als Gijrath en De Vlieger weigeren, is nog onduidelijk. "Eerst maar eens hun reactie afwachten", aldus een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.