Scholieren worden gedrild door Defensie: 'Sla je een push-up over? Dubbel over doen'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Het was een pittige dag voor tweehonderd scholieren in Nieuwegein. Tijdens de Nationale Sportweek worden ze - 'hup, hárder lopen' - gedrild door Defensie. En dat is niet voor niets in dié stad. "Nieuwegein blinkt nog niet uit in haar sportcijfers. Maar dat kan nog veranderen, hopen we."
Uniformen aan en gáán. Als je had gedacht dat je rustig aan kon doen, zit je fout. "Op de grond liggen! En weer opstaan, en gauw een beetje", roept een sergeant. Wat volgt is een ronde langs verschillende disciplines van Defensie. "Superleuk, maar als je niet oplet worden ze wel een beetje boos", lacht een tiener.
Scholieren in Nieuwegein gedrild door Defensie: 'Dat kan harder!'

'Veel mensen te zwaar'

Onder meer de mariniers en de mannen van de Marechaussee komen bewust naar Nieuwegein, zegt Cees van Rootselaar. Zijn SportID heeft de Nieuwegeinse sportweek mede-georganiseerd. "We staan er hier niet bekend om dat we veel bewegen. In Nieuwegein zijn veel mensen te zwaar, is er best wat criminaliteit én zitten er relatief velen in de financiële problemen. Dat maakt dat er hier niet zoveel wordt gesport. Daarom hopen we vandaag de jonge generatie te inspireren dat wél te doen."
Een scholier kan het beamen. Hij weet dat het "op straat" nog weleens van pas kan komen om voor jezelf op te komen. "Eigenlijk is wat we hier trainen dus ook nog eens heel nuttig. En: het is gewoon dope dat die militairen naar ons toe komen."
Ook de Marechaussee laat zien hoe je jezelf moet verdedigen
Ook de Marechaussee laat zien hoe je jezelf moet verdedigen © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Nepgeweren

En dat de discipline van Defensie naar de scholieren toekomt, merken ze op het veld ook. Met nepgeweren kruipen ze onder grote jeeps door, slaan ze elkaar in de boeien en leren ze hoe je veilig kunt boksen. En nee, je moet niet denken dat je wegkomt een oefening minder te doen. "Push-up overgeslagen? Dan moet je 'm dubbel over doen!"
Stiekem hoopt Defensie ook dat het scholieren - zachtjes gezegd - inspireert om ook eens hun kant op te kijken. "Nu weet ik het zeker", zegt een scholier met een grote lach. "Over twee jaar ga ik naar het Korps Mariniers. Echt gaaf, man."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.