Stadsbestuurders M50 lunchen met Kamerleden over problematiek in hun gemeente: 'Ze komen toch in een Haagse bubbel'

© Twitter / Gemeente De Bilt
Den Haag - Burgemeesters en wethouders van vijftig middelgrote gemeenten hebben vandaag geluncht met Tweede Kamerleden om te praten over thema's die spelen binnen hun gemeente. Een van die stadsbestuurders was de Biltse burgemeester Sjoerd Potters, hij is tevens bestuurslid van de M50-gemeenten. Onder de noemer 'Laat ons niet in de st(r)eek-markt' gingen Potters en zijn collega's met de Kamerleden in gesprek.
Ruim vijfentwintig Kamerleden reageerden positief op de uitnodiging van de vijftig gemeenten. "Mede door de opkomst was het een gezellige en geslaagde lunch", vertelt Potters. "We hopen dat bij de algemene beschouwingen en de debatten daarna onze thema's wat vaker naar voren gaan komen."
Naast De Bilt behoren nog zes andere Utrechtse gemeenten tot de M50, namelijk De Ronde Venen, Houten, Nieuwegein, Veenendaal, Woerden en Zeist. Middelgrote gemeente hebben veel te maken met soortgelijke problemen, vertelt de Biltse burgemeester. "Bijvoorbeeld de vertrekkende streekziekenhuizen in de regio, het tekort aan personeel in onze gemeenten en bepaalde vormen van regionalisering van de jeugdzorg waar we geen voorstander van zijn", zegt Potters. "Dit zijn hele concrete thema's waar we graag met hen over in debat willen."

'Haagse bubbel'

Wat Potters merkt is dat de Kamerleden veelal uit de middelgrote steden komen en dus affiniteit hebben. "Maar als ze Kamerlid worden komen ze toch in een Haagse bubbel terecht." Om dat tegen te gaan is afgesproken om werkbezoeken te organiseren en concrete voorbeelden aan te leveren. "Dan kunnen zij die weer in de debatten gebruiken."
De lunch is volgens Potters een prima manier om de problemen binnen de middelgrote gemeenten op de kaart te zetten. "We merken dat er veel aandacht gaat naar de G4, de G40 en soms ook wel de problematiek naar de plattelandsgemeenten. In Den Haag dreigen ze een beetje de middelgrote gemeenten te vergeten. Vanmiddag hebben we ze naar ons toe gelokt en konden we het gesprek aangaan. Bij de lunch waren burgemeesters en wethouders van gemeenten uit Zeeland tot Groningen tot de Achterhoek vertegenwoordigd, dus dat was hartstikke leuk."
Speciaal voor de gelegenheid waren de producten op tafel zelf door de vijftig stadsbestuurders meegenomen. "We hadden iedereen gevraagd om iets uit de streek mee te nemen. Zo kwam ook de charme van de regio naar voren." Burgemeester Potters nam Biltse Zonnetjes mee. "Die gingen ook allemaal op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.