Woerdens gasveld toch weer in beeld als locatie om te boren: 'Ik zie het niet gebeuren'

© RTV Utrecht
Woerden - Het was jaren stil rondom het Papekopveld in Woerden, maar met de huidige energiecrisis is het veld weer in beeld als locatie om naar olie en gas te boren. Winningsbedrijf Vermilion liet in het verleden al weten interesse te hebben naar de boorlocatie die deels onder wijk Molenvliet loopt.
Onlangs had Vermilion weer een gesprek met de wethouders van Woerden en Bodegraven (het Papekopveld bestrijkt die twee gemeenten) waarin het bedrijf kenbaar maakte om het veld te gaan exploiteren. De gemeenten lieten Vermilion in dat gesprek weten zich te verzetten tegen gaswinning binnen de gemeentegrenzen. "De wethouder heeft Vermilion er op gewezen dat de gemeenteraad gaswinning onwenselijk vindt en dit in de omgevingsvisie heeft verankerd", zegt Woerden in een persbericht.

Groningse toestanden

Ook de actiegroep 'Laat Woerden Niet Zakken', die zich altijd verzet heeft tegen gasboringen omdat er 'Groningse toestanden' worden gevreesd, blijft zich keren tegen de voornemens van Vermilion. "Het feit dat ze dit willen is niet verwonderlijk, de centjes lonken. Ze zullen het altijd proberen, maar wij zien het niet gebeuren", zegt Leo Sonneveld van de actiegroep. "Het is niet zo dat wij alleen maar tegen zijn, maar het past ook gewoon niet in de energietransitie waarbij we van het gas af moeten"

Russisch gas

Gaswinningsbedrijf Vermilion moet de plannen voor boringen in het Papekopveld nu indienen bij het Rijk en gemeenten, waarna er bezwaar kan worden aangetekend. Het kan zomaar twee jaar duren voordat alle procedures zijn doorlopen. "De gaswinning onder Woerden is dus geen oplossing voor de huidige geopolitieke problemen van 2022. En zijn ook geen vervanging van Russisch gas op de korte termijn", zegt de actiegroep.
Zeven jaar geleden was heel Woerden in rep en roer vanwege de aangekondigde plannen van Vermilion om naar olie en gas te boren. Het bedrijf kreeg toen geen toestemming van de toenmalige minister van Economische Zaken omdat het winningsplan niet aan de wettelijke eisen voldeed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.