Vijver verwarmt kinderboerderij Soest en straks misschien ook huizen in Overhees

De vijver bij kinderboerderij De Veenweide.
De vijver bij kinderboerderij De Veenweide. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Kinderboerderij De Veenweide in Soest experimenteert komende winter met warmte uit de naastgelegen vijver. De proef moet uitwijzen of het mogelijk is om gebouwen betaalbaar en duurzaam te verwarmen met oppervlaktewater in de buurt.
Het idee voor aquathermie, zoals deze vorm van warmtewinning wordt genoemd, komt van de Soester Energiecoöperatie. Dat is een initiatiefgroep van vrijwilligers uit Soest die zich inzet voor een duurzame gemeente. "We merken dat dorpsgenoten zich zorgen maken over de hoge energieprijzen", zegt Jessica Doorn van de organisatie. "Steeds meer mensen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een toekomst zonder gas."

Warmer dan de buitenlucht

De lokale vrijwilligers leggen de installatie in samenwerking met de gemeente Soest en waterschap Vallei en Veluwe aan. Het idee is dat op koudere dagen het water in de vijver warmer is dan de buitenlucht. Het temperatuurverschil levert via een een warmtewisselaar energie aan een warmtepomp waarmee een ketel in de kinderboerderij wordt verwarmd. De verwachting is dat je zo een temperatuur van 35 tot 40 graden kunt opwekken.
Kinderboerderij De Veenweide wordt omringd door vijverwater.
Kinderboerderij De Veenweide wordt omringd door vijverwater. © RTV Utrecht / Joost Danvers
De proefopstelling wordt binnenkort onder een vlonder in de vijver geplaatst. Eerst moet het vijverwater weer vrij van blauwalg zijn. De komende maanden zal blijken hoeveel energie er werkelijk aan het water onttrokken kan worden en of de temperatuur van de vijver er veel door zal dalen. Om bij een eventuele lekkage milieuschade te voorkomen wordt als antivriesmiddel bietensap gebruikt.

Veel vijvers

Kinderboerderij De Veenweide ligt in de woonwijk Overhees, waar in de jaren 70 relatief veel vijvers zijn aangelegd. Duurzaamheidswethouder Aukje Treep hoopt dat de test slaagt. "Ik vind het een buitengewoon sympathiek initiatief van inwoners. Ik hoop dat het iets wordt dat we op grotere schaal met huizen in Overhees kunnen doen." In juni wordt vastgesteld of aquathermie een levensvatbare manier van verwarmen oplevert. Bezoekers van de kinderboerderij aan het Vedelaarpad kunnen de meetresultaten al tijdens de maandenlange test aflezen.
Initiatiefnemer Doorn en wethouder Treep geven zaterdagmiddag het startsein voor het proefproject. Eerder deze week nam de gemeente Soest een elektrische deelauto van de Soester Energiecoöperatie in gebruik. Die is tijdens kantoortijden beschikbaar voor gemeenteambtenaren die een zakelijk ritje moeten maken. 's Avonds en in het weekend kunnen inwoners van Soest die zich hebben aangemeld ermee rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.