‘Amersfoortse’ wolf doodgereden, maar kans is groot dat we meer wolven in de provincie gaan zien

© Michel Rutte
Amersfoort - De wolf die in april van dit jaar door de provincie Utrecht trok is in juni van dit jaar doodgereden op de A50. Dat zegt de Zoogdiervereniging, die alle meldingen van wolven bijhoudt.
Het dier werd begin april nog in de bebouwde kom van Amersfoort gespot, waar het werd gefilmd door een automobilist. Op de beelden is te zien dat de wolf tientallen meters over het asfalt rent en vervolgens de berm in duikt.

Tientallen meldingen

Daarna kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging tientallen meldingen binnen over de wolf in onze provincie. Niet alle meldingen konden worden bevestigd. Maar korte tijd later wist een natuurliefhebber met een wildcamera vast te leggen dat een wolf in Maartensdijk zich te goed deed aan een ree.
Vervolgens kwamen er ook veel meldingen binnen uit het Gooi, waar eveneens een doodgebeten ree werd gevonden. Door aangetroffen dna-materiaal kon worden achterhaald dat de wolf die langs de A50 is gevonden dezelfde wolf is die door de provincie Utrecht heeft gewandeld, zegt de vereniging.
In Amersfoort werd er weliswaar geen dna-materiaal gevonden, maar gezien de waarnemingen en de route die de wolf heeft afgelegd gaat het vrijwel zeker om hetzelfde exemplaar, zegt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging.
“Het gaat om een jonge wolvin die is geboren in het noorden van de Veluwe”, zegt zij. “Als wolven één tot twee jaar oud zijn dan gaan ze op zoek naar een eigen territorium. Ze lopen dan willekeurig een kant op, want ze kennen alleen nog maar het gebied waar ze zijn groot gebracht.”
Dat maakt het puur toeval dat de wolf toevallig richting Utrecht is gelopen. Al is dit wel iets dat we vaker mee kunnen maken, zegt Van Norren. “Er zijn dit jaar in Nederland bij vier wolvenparen minimaal zestien wolvenwelpen geboren. Dat is voor het eerst. De vorige jaren werden er steeds maar bij één wolvenpaar welpen geboren. Dan heb je het over vier of vijf jonge wolven per jaar.”

Utrechtse Heuvelrug

Nu er dus meer wolven zijn die hun eigen territorium moeten zoeken, kan het zomaar zijn dat er straks weer rondzwervende wolven door de provincie lopen. Maar of de wolf zich ook kan vestigen op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug, blijft de vraag. “We weten niet of het daar rustig genoeg is om jongen te krijgen, maar dat is niet uitgesloten. De enige die dat echt kan zeggen is de wolf zelf.”
En of de wolf dan makkelijk is te zien? Dat hoeft niet zo te zijn, zegt Van Norren. “De wolf waar we het nu over hebben is niet meer gezien toen ze terugliep van het Gooi naar de Veluwe. En dat is best opmerkelijk. Want dat betekent dat de wolf ongezien door een best wel druk gebied kan komen.”
Eerder dit jaar ging presentator Margreet van Gils in het programma 'Waar is de wolf' op zoek naar de wolf:
Margreet: waar is de wolf?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.