Provincie Utrecht wil boer Simon die land kwijtraakte helpen: 'Een uiterst ongelukkige situatie'

Driebergen - De provincie Utrecht was niet op de hoogte van de problemen van boer Simon van de Vendel uit Driebergen. Hij schakelde afgelopen jaar zijn bedrijf om naar biologisch, maar raakt per januari bijna de helft van zijn land kwijt doordat het pachtcontract werd opgezegd. Bij het hele proces rond de omschakeling werd hij bijgestaan door een plattelandscoach die werd gesubsidieerd door de provincie.
Simon van de Vendel bij het land dat hij binnenkort niet meer in pacht heeft
Simon van de Vendel bij het land dat hij binnenkort niet meer in pacht heeft © RTV Utrecht
Simon van de Vendel vertelde dat hij wakker ligt van de schulden die hij heeft opgedaan om over te schakelen naar biologisch. Doordat hij een deel van het land dat hij pacht, vanaf januari niet meer kan gebruiken is het maar de vraag of hij zijn schuld kan terug betalen. Hij vertelde dat de provincie hem enorm heeft geholpen met de overschakeling. Ook heeft de toenmalige gedeputeerde van de provincie en huidige minister van Binnenlandse Zaken , Hanke Bruins Slot, samen met wethouders uit de regio in november 2021 nog een fruitboomgaard aangeplant op zijn land. Dit gebeurde vanuit een project vanuit de provincie om kleine landschapselementen te laten terugkeren op bijvoorbeeld boerenerven om zo de biodiversiteit te stimuleren.
We vroegen aan de provincie Utrecht wat hun rol is geweest in het geheel. Een woordvoerder laat weten dat de provincie niet op de hoogte was van de problemen waar Van de Vendel nu tegenaan loopt. Ze gaan contact met hem opnemen. Daarbij voegt de woordvoerder toe dat de plattelandscoach niet in dienst is van de provincie. "Als provincie stimuleren wij de overstap naar biologische landbouw en extensieve veeteelt. [...] Als provincie stellen we subsidie beschikbaar zodat agrariërs gebruik kunnen maken van een plattelandscoach. Een plattelandscoach begeleidt boeren met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’"
De gedeputeerde en wethouders waren in november 2021 nog bij boer Simon om fruitbomen te planten
De gedeputeerde en wethouders waren in november 2021 nog bij boer Simon om fruitbomen te planten © RTV Utrecht
Deze adviseurs werken onafhankelijk. "Om de privacy van de agrariër te waarborgen, zal een plattelandscoach nooit informatie over de agrariër en diens (toekomst)plannen met de provincie delen. De provincie was dan ook niet op de hoogte van de plannen van de heer Van de Vendel."
Rentmeester 't Schoutenhuis liet weten dat de pacht niet wordt voortgezet omdat er sprake zou zijn van natuurontwikkeling, 't Schoutenhuis wilde niet ingaan op de verdere planvorming. De provincie weet daarover te melden: "Met de rentmeester van het landgoed voert de provincie wel gesprekken over het ontwikkelen van 6 hectare natuur. Waarom er is besloten om de pacht op te zeggen van 20 hectare bij deze pachter is bij de provincie niet bekend."
Een deel van het land wordt nu gebruikt voor het opkweken van rode klaver als eiwitbron voor de koeien
Een deel van het land wordt nu gebruikt voor het opkweken van rode klaver als eiwitbron voor de koeien © RTV Utrecht
Omdat er sprake is van kortdurende pacht, staat de eigenaar van de grond volledig in haar recht. Toch wil de provincie wel kijken of ze iets voor Van de Vendel kan doen. "Wij begrijpen uiteraard dat deze situatie voor de heer Van de Vendel uiterst ongelukkig is. Wij zullen dan ook zo snel mogelijk contact met hem opnemen om te horen wat zijn behoeften zijn en of wij hem hierin als provincie kunnen ondersteunen."
Boer Simon heeft veel reacties gekregen van collega-boeren die hem steunen. Hij laat weten uit te kijken naar het gesprek met de provincie. Rentmeester 't Schoutenhuis heeft Van de Vendel opnieuw per mail laten weten dat ze bij hun standpunt blijven.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bunniks Nieuws / 't Groentje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.