Windmolens Houten stap dichterbij, raad stemt in met meer geluid

Nieuwe windmolenparken komen maar lastig van de grond, ook in Houten
Nieuwe windmolenparken komen maar lastig van de grond, ook in Houten © RTV Utrecht
Houten - In Houten is gisteravond in de gemeenteraad opnieuw gesproken over windpark Goyerbrug. Het gaat om de bouw van vier windturbines, maar makkelijk is het tot nu toe niet gebleken om die er ook daadwerkelijk te krijgen. Een meerderheid van de raad stemde gisteravond in met een verruiming van de geluidsnormen, tot groot ongenoegen van het college, die weer strengere normen wilde hanteren. Wel ligt er een nieuw ontwerpbesluit, dat inwoners kunnen bekijken en op mogen reageren.
Eigenlijk heeft de gemeente maar tot 12 oktober de tijd om het nieuwe plan in te dienen. Maar dat gaat Houten niet halen - de definitieve 'Verklaring van geen bedenkingen' staat pas in december op de raadsagenda. De gemeente zal dus om uitstel vragen.
Die deadline komt van de Raad van State, die in juli 2021 een streep zette door de plannen van de gemeente. Eerder had de gemeente bij de vergunningsaanvraag landelijke normen toegepast, maar die mogen sinds eind juni niet meer gebruikt worden van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde toen dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt.

Geluidsnormen

Volgens de Europese regelgeving is dat wel nodig. Om die reden kwam het college zelf met strenge normen voor de bouw van de windmolens. Zo is het de bedoeling dat er helemaal geen slagschaduw op omliggende huizen terecht mag komen. Ook wil het stadsbestuur zelfs lagere geluidsnormen vastleggen dan nodig, overdag op 46 decibel en in de avond 40 decibel.
Wethouder Paul van Ruitenbeek gaf tijdens de vergadering als reden voor de strengere normen aan dat de gemeente geen objectief en grondig gezondheidsonderzoek kan laten doen, onder andere omdat het teveel tijd in beslag zou nemen. De strenge normen betekenen tegelijkertijd dat er minder stroom opgewekt zal worden door de turbines - iets dat de oppositiepartijen met lede ogen aanzien.
Aan dat voorstel van het college om strengere normen op te stellen maakte de raad gisteravond een eind; als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt, mag er meer geluid worden gemaakt.

Nieuwe stemronde

Met de verruiming van de geluidsnormen en het nieuwe ontwerpbesluit is de bouw van de vier windturbines wel een stap dichterbij gekomen. Het ontwerpbesluit zal op korte termijn ter inzage gelegd worden zodat mensen daar hun mening over kunnen geven.
Eind 2022 wordt er opnieuw in de raad gestemd over windpark Goyenburg. Grote kans dat omwonenden daarna naar de Raad van State stappen om tegen het besluit te procederen. Verwacht wordt dat het dus nog zeker een jaar kan duren voordat het plan uitgevoerd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.