Voedselbanken nóg drukker door verruiming van norm: 'We barsten uit onze voegen'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Sinds de voedselbanken de inkomensnorm voor hulp hebben verruimd, ziet een deel van uitgiftepunten in de provincie extra aanmeldingen. Het aantal mensen dat voor hulp aanklopt was de laatste maanden al hoog; de verruiming doet een extra duit in het zakje, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Eén van die voedselbanken staat in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens coördinator Nico Jongerius zeggen mensen die hulp zoeken expliciet dat ze komen vanwege de verruiming van de norm: "Ze refereren eraan. Er komen nu zelfs mensen uit de middenklasse. Onder de nieuwe aanmeldingen zijn ook mensen die hier eerder voedselpakken kregen. Ze konden na een poosje weer zonder, maar kloppen nu opnieuw aan", vertelt hij.

Vorige week zaterdag heeft de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland de norm voor het verkrijgen van een voedselpakket verruimd. Eerst was het zo dat een alleenstaande ouder met twee kinderen die na aftrek van de vaste lasten minder dan 450 euro overhoudt, welkom was bij de voedselbank. Dat bedrag is verhoogd naar 520 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. Voor elke persoon meer in het huishouden werd tot dusver 100 euro bij het basisbedrag opgeteld. Dat is nu 110 euro.

De voedselbank heeft twee uitgiftepunten in de wijk, maar dat moeten er drie worden: "We barsten uit onze voegen, dus een extra locatie biedt hopelijk verlichting", schetst Jongerius de situatie. Hij is van plan vaker acties te organiseren om spullen in te zamelen, want hij wil iedereen gezond eten mee kunnen geven: "En niet alleen maar cola of chips. We zitten eigenlijk in een 'perfect storm'. Vroeger kregen we veel van supermarkten, maar die gaan zuiniger om met hun spullen, en er zijn ook apps tegen voedselverspilling. Aan de andere kant hebben wij het steeds drukker. We willen niet naar een situatie waarin je vroeg op de dag naar de voedselbank moet zodat je wat te kiezen hebt."
Jongerius benadrukt dat ze steeds vaker spullen bijkopen om een gevarieerd aanbod te hebben: "Dat kan dankzij financiële donaties. Dat stellen we uiteraard erg op prijs."
Ook bij de Voedselbank Kromme Rijn in Langbroek merken ze een toename in het aantal aanmeldingen. "Ondanks alle tumult van de afgelopen maanden bleef het aantal aanmeldingen hier redelijk stabiel", vertelt Ed van Proosdij. "Maar sinds de nieuwe norm geldt, is het aantal aanmeldingen gestegen." Hoe veel het er precies zijn, kan hij nog niet zeggen. De aanvragen moeten eerst worden gekeurd.
Van Proosdij twijfelt of de toename volledige toe te schrijven is aan de ruimere norm. Ook de media-aandacht die voedselbanken de laatste tijd krijgen, helpt volgens hem. "Er is schaamte bij mensen die zich aanmelden. Doordat het vaak op televisie is, wordt de stap om hulp te vrager kleiner", vermoedt hij.

'Energienota hoger dan de huur'

De voedselbank in Leerdam laat op Facebook weten het ook steeds drukker te hebben. Mensen die nooit gedacht hadden dat ze een beroep op hen zouden moeten doen, melden zich nu toch: "Als we de gegevens van onze nieuwe deelnemers bekijken, zien we dat bij sommigen de energienota per maand hoger is dan de huur die ze moeten betalen! Dit gaat niet goed. Wij maken ons hier ernstige zorgen over."
De voedselbank hoeft ondanks het aantal nieuwe aanmeldingen nog niet met een wachtlijst te werken, maar ze zien wel dat de voorraad flink terugloopt. "Logisch, want alles wordt duurder, maar voor ons is het van groot belang dat we een goede voorraad houden", valt te lezen in het bericht. Ze roepen organisaties die willen helpen dan ook op zich te melden.

Goed voorbereid

Toch merken niet alle voedselbanken een stijging in het aantal aanmeldingen als gevolg van de normverruiming. Zo heeft de voedselbank in De Bilt deze week nog geen extra aanmeldingen gehad, terwijl er vorige week (toen de oude norm nog gold) vijf nieuwe mensen zich hadden aangemeld. Coördinator Jacq Berk verwacht desalniettemin de komende weken wel extra drukte vanwege de verruiming: "Ik denk echt wel dat er vanwege de nieuwe norm meer mensen zullen komen en daar zijn we op voorbereid. Gelukkig is de voorraad niet het probleem. We hebben genoeg spullen voor iedereen."
De voedselbank in Lunetten verbindt de extra aanmeldingen ook niet aan de verruimde norm: "Wij keken al niet heel streng naar die norm. Het is een norm en geen wet. Mensen die er iets boven zaten, stuurden we sowieso niet weg. Als jouw energierekening ineens 200 euro duurder is, dan zegt die norm ook niet zo veel", legt Frans Peelen van de voedselbank uit.
"Ik heb eerder het idee dat de media-aandacht ervoor zorgt dat meer mensen om hulp durven te vragen. Daarnaast wil ik iedereen die hulp nodig heeft oproepen om er vooral om te vragen. Er is vaak hulp genoeg, maar je moet er wel om vragen", adviseert hij mensen in nood.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.