Woerden vestigt wereldrecord met kaasplank van 2716 kilo

Woerden - Hou jij wel van een kaasplankje? Dan moet je vandaag op het Kerkplein in Woerden zijn. Daar is namelijk de grootste kaasplank ooit samengesteld. Op een plank van 12 meter lang lagen 175 soorten van in totaal 2716 kilo. En nu het record is gevestigd is het tijd om dat te vieren, uiteraard met borrelplankje.
Het oude record stond op naam van het Amerikaanse Madison en werd vier jaar geleden gevestigd. Daar wisten ze 147 soorten van in totaal 2013 kilo bij elkaar te krijgen. Dat kan beter, dachten ze in Woerden.
Woerden vestigt wereldrecord met grootste kaasplank ooit

Kaasrecord hoort in Woerden

En wanneer kan dat nou beter dan tijdens het 650-jarig bestaan van Woerden. Want volgens de kaascommissie van het Agrarisch Centrum Woerden hoort een kaasrecord in Nederland thuis, in kaasstad Woerden om precies te zijn. En dus werden alle kaasondernemers uitgenodigd om samen het 'wereldrecord grootste kaasplateau' te verbreken.
Initiatiefnemer Cees Verburg kneep hem vanmiddag wel even. "Het is wel spannend", vertelde hij toen de notaris nog moest vaststellen of het record was verbroken. "Ik schat de kans op zo'n 70% procent dat we het halen. Als dat niet lukt? Dan staan we hier volgend jaar gewoon weer." Dat lijkt nu het record stevig in handen is echter niet meer nodig.
Nu het officiële gedeelte achter de rug is, is het tijd om het kaasplankje te gebruiken waarvoor het eigenlijk is bedoeld: borrelen. Voor een klein bedrag kunnen bezoekers een klein kaasplankje kopen, om vervolgens zelf hun favoriete kazen van het grote plateau uit te kiezen. De vraag is of de Woerdenaren die 2700 kilo nu ook op krijgen. Maar als er wat overblijft, is dat verre van een probleem. De resterende kaas gaat naar de voedselbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.