Raakt Vollenhove in Zeist ooit het negatieve imago kwijt? 'Wij zijn trots op onze wijk'

© RTV Utrecht
Zeist - Een dag vol muziek, lekker eten en gezelligheid met buren bij elkaar. Dit jaar is het wel vaker feest in de wijk Vollenhove. De buurt staat namelijk stil bij het 50-jarig jubileum van hun bijzondere wijk. Vanuit het perspectief van de bewoners is het een plek waar mensen met veel verschillende achtergronden gemoedelijk bij elkaar leven. Toch wordt de wijk ook geplaagd door een negatief imago, veroorzaakt door gebeurtenissen door de jaren heen. Berucht zijn de verhalen over spullen die zomaar vanaf balkons naar beneden komen. Onderzoeken naar illegale prostitutie vinden hier plaats en de garageboxen worden door de autoriteiten goed in de gaten gehouden.
Over de telefoon geeft Carole Klappe nog de laatste instructies aan een bewoner die zich inzet voor het buurtfeest. Dat doet ze in het Engels, want niet iedere bewoner van de wijk spreekt goed Nederlands. Carole coördineert het feest en is trots op wat ze ziet. Op het plein naast de weggeefwinkel moet het allemaal gebeuren. Het staat vol kramen met hapjes, drankjes en leuke spulletjes die te koop zijn. "Het is vandaag de Grande Finale, het grote feest van vijftig jaar Vollenhove. Ik krijg heel veel energie van wat ik hier zie", zegt Klappe. Jarenlang was een feest als dit ondenkbaar volgens haar.
Carole Klappe coördineert het buurtfeest.
Carole Klappe coördineert het buurtfeest. © RTV Utrecht

Vollenhove is lang het ondergeschoven kindjes geweest van de gemeente Zeist, legt Klappe uit: "Er was minder toezicht vanuit de gemeente. En met al die hoogbouw ziet het er ook weinig gastvrij uit. Het geeft een besloten gevoel." Ook is er een waslijst aan gebeurtenissen waarmee de wijk slecht in het nieuws kwam. Onder andere door 'Jack de knipper' die in 2009 de liften in de L-flat saboteerde, gevallen van illegale prostitutie in 2018 en enkele maanden geleden zijn garageboxen doorzocht.
Sinds 2020 werkt de gemeente Zeist aan verbetering van de wijk in het project 'Vollenhove Vooruit'. Desondanks merkt Klappe dat het imago van haar Vollenhove nog niet sterk verbeterd is: "Het is een beetje ontstaan. Zo van: als er iets in Zeist gebeurt, dan gebeurt het hier. Maar in Nijenheim gebeurt ook weleens wat, alleen daar halen ze de schouders op. We liggen onder een vergrootglas en hebben een stempel. Van dat slechte imago willen we af. We zijn trots op onze wijk! Toch Eddie?"
Eddie is een buurtbewoner die Carole bij het gesprek trekt. "Weet jij waar dat slecht imago vandaan komt?" Vraagt ze hem. "Zou het niet weten", antwoordt Eddie. "Er wonen hier wel heel veel mensen. Eigenlijk gebeurt er weinig." Toch vertelt Carole dat de vervelende gebeurtenissen inwoners van de wijk niet koud laten. "As je de sirenes hoort, dan weet je het al... In de buurt zijn mensen bij wie de nekharen dan overeind gaan staan."
Wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) vertelt over Vollenhove Vooruit.
Wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) vertelt over Vollenhove Vooruit. © RTV Utrecht
Laura Hoogstraten (GroenLinks) is de wijkwethouder van Vollenhove. Ze opent het feest officieel en benoem daarbij de stappen die al zijn gezet om de leefbaarheid te verbeteren. Hoogstraten heeft ook een beeld van het negatieve imago: "Dat het armoedig is. Dat er veel mensen op elkaar wonen. Dat het niet fijn is om hier 's avonds alleen over straat te gaan. Dat is het beeld dat veel mensen van buiten hebben."
'Vollenhove Vooruit' is ontstaan omdat de gemeenteraad de problemen rond armoede, eenzaamheid en verschillende veiligheidsvraagstukken in de wijk wilde aanpakken. Onderzoeken lieten daar de noodzaak van zien. Een cruciale rol daarin speelt de renovatie van de L-flat, die in 2021 is gestart en nu nog steeds gaande is. "In aanloop van de renovatie kwamen we ook achter de voordeur van mensen en hebben we echt goed zicht gekregen op sociale problemen die er spelen", vertelt de wethouder. De gemeente kan nu bewoners van de wijk met zorgvragen beter bedienen. Ook is bij de start van de renovatie een zorgpunt ingericht waar bewoners laagdrempelig met vragen terecht kunnen.
Het zal organisch gaan en nu gaat het goed
Carole Klappe
"Mijn visie hierin", begint wethouder Hoogstraten. "Is dat je basisvoorwaarden nodig hebt om mee te doen in de samenleving: een goed huis, een inkomen, zorg voor je gezondheid. Dat is een begin. Ik denk dat we over vijf jaar echt verder zijn. Mensen zijn nu nog te vaak bezig met overleven." Het project Vollenhove Vooruit duurt tot 2035. Klappe denkt ook dat de toekomst rooskleurig is. "Er is door de gemeente veel opgestart maar je ziet nu dat de beweging uit de buurt zelf komt. We zijn blij met alle stapjes, maar ik durf er geen planning op los te laten. Het zal organisch gaan en nu gaat het goed."
Zeistenaren ontmoeten elkaar bij het buurtfeest in Vollenhove
Zeistenaren ontmoeten elkaar bij het buurtfeest in Vollenhove © RTV Utrecht
Vollenhove blijft een wijk met een eigen aanpak vergeleken met de andere wijken in Zeist, geeft de wethouder eerlijk toe. Deze wijk zal meer zorg vragen dan andere: "Maar we kunnen er wel naartoe dat mensen zeggen: Ik heb een woning in Vollenhove, Hoera!" Of het imago van de wijk inmiddels is verbeterd zal op korte termijn duidelijk worden. De gemeente Zeist start vandaag een enquête in Vollenhove en steekproefsgewijs in de rest van de wijken om te vragen hoe men over Vollenhove denkt. Zo kan de gemeente meten of het imago inmiddels in de lift zit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.