Maliebaan vandaag voor de laatste keer toneel van controversiële paardenrace

Paardenrace op de Maliebaan in 1982.
Paardenrace op de Maliebaan in 1982. © Het Utrechts Archief
Utrecht - De Utrechtse Maliebaan is vanmiddag voor de laatste keer omgetoverd tot een racebaan voor paarden. Tijdens de kortebaandraverij nemen steeds twee paarden het tegen elkaar op tijdens een afvalrace. De wedstrijd is traditioneel een onderdeel van het lustrum van de studenten van de Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK), maar in aanloop naar het evenement was er veel kritiek vanwege het dierenwelzijn.
Onder meer de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de Utrechtse Vegan Student Association en het college van B&W uitten kritiek op de paardenwedstrijd. Het kwam zelfs tot een rechtszaak toen de gemeente weigerde te betalen voor het evenement. Er was echter onvoldoende juridische gronden om de subsidieaanvraag af te wijzen.
Ook Dierenwelzijnorganisatie Dier&Recht had kritiek. De dierenclub gaf eerder te kennen een verbod te willen op de drafwedstrijden. "Pijnlijke dwangmiddelen die in andere takken van paardensport verboden zijn, worden hier nog volop gebruikt", stelde Dier&Recht destijds. De studenten van de DSK besloten daarom een debat te organiseren over de paardensport en het dierenwelzijn, voorafgaand aan het evenement van vanmiddag.

Einde traditie

De organisatie van het evenement heeft inmiddels laten weten dat dit jaar de laatste editie in z'n huidige vorm is. "De huidige discussie over dierenwelzijn heeft bij ons geleid tot de vraag of een kortebaandraverij de juiste vorm is om als studenten de activiteiten van de faculteit Diergeneeskunde bij een breed publiek over het voetlicht te brengen", zo liet de studentenvereniging eerder weten aan universiteitswebsite DUB.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.