Ondanks regen veel animo voor Burendag na coronajaren

© GinoPress
Provincie Utrecht - Tuinieren, spelletjes doen en gezellig samen eten: het gebeurt allemaal vandaag op Burendag. Er bijzonder is veel animo na twee coronajaren. Want in die periode zijn we erg gesteld geraakt op onze buren. "Op bijna 8500 plekken vieren mensen burendag", zegt Sandra Jetten van het Oranje Fonds. En dat is veel meer dan een paar jaar geleden.
"De coronatijd heeft echt laten zien hoe fijn en belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kan vallen", verklaart de directeur van het Oranje Fonds "Het heeft mensen geïnspireerd om meer naar elkaar om te kijken." Burendag is daar een voorbeeld van, meent Jetten. Voor corona deden er 5000 buurten mee, vorig jaar 6300 buurten en nu dus 8500.
© GinoPress
In Bunschoten hebben negen locaties zich aangemeld om mee te doen aan Burendag. In Eemdijk op de gelijknamige straat wordt een rommelmarkt gehouden. Voornamelijk kinderen stonden achter een kraampje en konden hun energie kwijt op het springkussen.
Het weer helpt niet mee vandaag, maar in de Verdistraat laten ze zich niet uit het veld slaan door de regen. Onder twee carports is een transparant zeil gespannen. Hierdoor zit iedereen droog en kan er alsnog een gezellige Burendag gehouden worden, ziet onze videocorrespondent ter plaatse.
© GinoPress
Er wordt dus van alles georganiseerd. "Het samen mooi maken van een moestuin, het opknappen van een picknickplek, er zijn ook spelletjes voor kinderen, en springkussens", zegt Jetten. "Het gaat vooral om de ontmoeting, dan ontstaat er vanzelf verbinding." Als je elkaar een keer ontmoet hebt, is het daarna makkelijker om een praatje met elkaar te maken. Of te vragen: ik ga op vakantie, kan jij mijn planten water geven? Dat doe je niet als je iemand nog nooit hebt gesproken, legt de directeur uit.
Jetten woont zelf in Amstelveen en gaat uiteraard ook naar Burendag. "Gewoon in mijn eigen buurt. Ik vind het mooi om het lokaal te houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.