Ridouan T. brengt brieven aan Mohammed B. naar buiten

© Nieuwsuur
Utrecht - Ridouan T. heeft via zijn advocaat brieven naar buiten gebracht die hij stuurde aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het gaat volgens de vermeende topcrimineel uit Vianen om "een vijftal brieven" die hij aan B. zou hebben geschreven vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
T. zegt te willen reageren op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de 'Mocro-maffia', en dat T. en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zei dat ze de berichten over de vermeende dreiging kon "bevestigen noch ontkennen".
"Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail", stelt T. in een verklaring bij de brieven. "Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ‘zogenaamde’ Mocro-maffia. Over de motieven van Justitie om via de Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen."

'Nooit ontmoet'

De 44-jarige T. zegt dat hij B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. De twee zaten samen gedetineerd in de EBI, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens T. zaten de twee "volledig van elkaar gescheiden" en verzorgde B. anderhalf jaar lang zijn ontbijt en avondeten. "De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen."
T. schreef brieven aan B. nadat die werd overgeplaatst, zegt hij, met "als hoofdonderwerp onze gedeelde interesse in de islam". De verzen die daarin opgevoerd worden, zijn volgens de vermeende topcrimineel "letterlijk geciteerd uit boeken". Ook zegt T. dat de boeken die hij mag lezen als gedetineerde "stuk voor stuk gescreend" zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten."
T. schrijft in de brieven onder meer dat hij Allah "superdankbaar" is dat hij vastzit en zijn leven kan beteren.

Uitnodiging

Zijn advocaat Inez Weski noemde het bericht over een vermeende aanslag "valse, ongefundeerde informatie". Zelf zegt T. een ieder uit te nodigen de brieven te lezen om "de mogelijk versluierde boodschappen over een aanslag of enig ander crimineel handelen te ontrafelen".
T. wordt verdacht gezien als opdrachtgever van verschillende liquidaties in het drugsmilieu. Het gaat onder meer om moorden in het Utrechtse Overvecht en in IJsselstein. Tegen T. is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.